szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel 300 személyt vettek őrizetbe az amerikai és iraki biztonsági erők Bagdadban abban a nagyszabású razziában, amelynek célja az iraki felkelők tevékenységének felszámolása volt.

Az Irakot megszálló amerikai haderő közleménye szerint a nyugat-bagdadi Abu Graib városnegyedben az iraki hadsereg négy és az iraki rendőrség három zászlóalja végezte amerikai katonák támogatásával a tisztogatást, amely a legnagyobb ilyen hadművelet volt Bagdadban azóta, hogy George Bush amerikai elnök 2003 májusában hivatalosan befejezettnek minősítette a jelentősebb iraki hadműveleteket.

Az éjszakába nyúló, "Kifacsaró játék" (Squeeze Play) fedőnevű hadművelet célját a közlemény abban jelölte meg, hogy a "lehető legkisebbre csökkentsék" az iraki lázadók tevékenységét Bagdad nyugati részén. Az akcióban összesen 285 személyt fogtak el. A gyalogosan, illetve járműveken közlekedő katonák és a rendőrök lezárták Abu Graib egyes részeit, és terroristák búvóhelyei után kutattak. Bagdad e részében iraki ellenállók már számtalan támadást hajtottak végre, nem utolsó sorban az amerikai irányítás alatt a negyedben működő börtön ellen.

A városrészen keresztülhalad a bagdadi repülőtérre vezető út is, amely az iraki főváros egyik legveszélyesebb útja a rendszeres robbantásos merényletek miatt. A hétfő reggeli órákban, mint arról egy iraki rendőrségi jelentés beszámolt, az iraki és amerikai erők tűzharcba is keveredtek a negyedben a lázadókkal és az összecsapásnak több áldozata is volt.

Az amerikai kommünikéből az is kiderült, hogy a nagy razziától függetlenül vasárnap hat rajtaütést hajtottak végre az amerikai katonák Bagdadban, amelynek során 22 feltételezett lázadót vettek őrizetbe, akiktől fegyvereket és hatmillió amerikai dollárt koboztak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

IRAKI HARCOK

Legalább 125 felkelőt öltek meg az amerikai katonák Irak nyugati részén a szombaton véget ért Matador nevű...

MTI Világ

Papokat lőttek le Irakban

Egy síita papot fegyveresek lőttek le kedden Irakban, két korábban eltűnt szunnita papot pedig holtan találtak meg.

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Zsámbéki Gábor: Lerombolása barbárság, és így marad meg az emlékezetben – Búcsú az Ódrytól

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül