szerző:
MTI

Arról nincs szó, hogy az iráni zsidók "becsomagolt bőröndökön" ülnének lakásaikban, ám Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izrael-ellenes nyilatkozatainak hatására lassanként feszengés lesz rajtuk úrrá. Ezt tovább fokozta, hogy a legnagyobb példányszámú iráni újság, a Hamsahri karikatúra-pályázatot hirdetett a holokauszt témájáról - reagálásként az európai lapokban Mohamed prófétáról közölt, vitatott rajzokra.

Az Izrael ellen rendszeresen elhangzó verbális kirohanásokat még viszonylag higgadtan viselik el az Iránban élő zsidók, akiknek a száma 25 ezer. Ám a náci rezsim alatt lezajlott tömegméretű zsidógyilkosságról tervezett karikatúrák és a holokauszt tagadása egyértelműen sértené az érzéseiket.

Tavaly nyári megválasztása után Ahmadinezsád kikelt az állítólagos zsidó nemzetközi összeesküvés ellen, követelve, hogy Izraelt el kell törölni a térképről. Pár héttel később "rákos daganatnak" nevezet Izraelt, javasolva a zsidó állam áthelyezését Németországba vagy Alaszkába, majd legendának minősítette a holokausztot.

"Efféle szavak miatt nem vándorlunk ki. Mi irániak vagyunk" - mondja Harún Dzsasajai, a 17 ezer főt számláló teheráni hitközség elnöke. - Zsidók 2700 éve élnek Perzsiában, a zsidó vallásnak itt mély gyökerei vannak - teszi hozzá. Az iszlám forradalomig (1979) 80 ezer zsidó élt Iránban.

"Őszintén mondom: problémák nélkül gyakorolhatjuk a vallásunkat. Megvannak a magunk temetői, iskolái, zsinagógái, kóser élelmiszereink" - hangsúlyozza Dzsasajal. Szerinte senki nem viselkedik agresszívan a zsidókkal szemben - még Ahmadinezsád sem.

Miközben az ENSZ tavaly nemzetközi holokauszt-emléknappá nyilvánította január 27-ét, s egyben elítélte a holokauszt tagadásának minden megnyilvánulási formáját, addig Irán - akárcsak a nukleáris vitában - szemben úszik az árral. Államfője tüntetően felsorakozik olyan európai tudósok mögött, akik megkérdőjelezik a zsidóirtás dimenzióját.

Hazájában Ahmadinezsádnak mindazonáltal eddig nem sikerült felheccelnie a tömegeket Izrael ellen. Egy palesztin nem kormányzati szervezet által januárban rendezett szemináriumon, amelynek mottója "Holokauszt: mítosz vagy valóság" volt, alig tucatnyi szervezet vett részt. Három héttel ezelőtt a teheráni külügyminisztérium bejelentette, hogy saját égisze alatt nemzetközi tanácskozást rendez a holokausztról, valamint "független szakértőket" küld a zsidó tömeggyilkosságok helyszíneire.

"Azok, akik úgy vélik, hogy megtörtént a holokauszt, fél évszázad óta minden alkalmat kihasználtak álláspontjuk hangoztatására. Most itt van az ideje, hogy végre másokat is meghallgassanak" - indokolta a lépést Hamíd Reza Aszefi külügyi szóvivő.

Az iráni zsidó közösség is szeretné, ha végre valaki meghallgatná. Az iráni vezetőknek címezve szavait, Dzsasajai így bírálta a jelenlegi állapotokat: "Iránban vannak szónoki emelvények, de ők (a vezetők) sajnos senki mást nem engednek azok közelébe."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Irán karikatúra-pályázatot indít a holokausztról

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri, válaszul a Mohamed-képek közlésére európai lapokban, ami haragra gyújtotta az arab és muzulmán világot.

Világ

Izrael és Irán kölcsönös fenyegetést intézett egymás címére

Ehud Olmert izraeli ügyvezető kormányfő szerint Irán "nagy árat fog fizetni" azért, hogy felújítja urándúsító tevékenységét. Irán legfőbb katonai parancsnokának vasárnapi nyilatkozata szerint az iráni hadsereg "alaposan megleckéztet" mindenkit, aki kezet mer emelni az országra.

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban