szerző:
MTI

A Hamász véget vet az Izrael elleni fegyveres harcnak, ha a zsidó állam kivonul valamennyi megszállva tartott palesztin területről - közölte a radikális palesztin mozgalom politikai vezetője, Háled Mesaal a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapnak adott interjúban.

"Ha Izrael elismeri a jogainkat, és arra kötelezi magát, hogy kivonul valamennyi megszállva tartott területről, a Hamász - és vele együtt az egész palesztin nép - a fegyveres ellenállás beszüntetéséről fog dönteni" - közölte Háled Mesaal a lap hétfői számában megjelent interjúban.

Korábbi nyilatkozataiban a palesztin vezető már jelezte, hogy mozgalma kész lenne egy hosszú távú tűzszünetre Izraellel, amennyiben a zsidó állam beleegyezne abba, hogy visszavonul az 1967 (a hatnapos háború) előtti határai mögé, és elismeri a palesztin nép jogát az önrendelkezésre, de a hétfői interjú előtt még egyszer sem mondott olyasmit, hogy a Hamász beszüntetné a fegyveres harcot.

Mesaal az orosz lapnak adott interjúban mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy nem tartja mozgalma számára kötelezőnek az úgynevezett "közel-keleti útitervet", minthogy annak rendelkezéseit egyetlen fél sem tartja be. A közel-keleti konfliktus nemzetközi rendezésére 2003 júniusában, az úgynevezett közel-keleti kvartett - az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ - által elfogadott útitervet, amely egyebek között előirányozta egy palesztin állam szakaszokban történő létrehozását, eddig nem sikerült a gyakorlatba átültetni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt héten tárgyalásokra invitálta Moszkvába a választásokon győztes radikális palesztin mozgalmat, hogy együtt próbáljanak kiutat találni az izraeli-palesztin konfliktusból. Mint az interjúban Mesaal fogalmazott, számukra nagy tisztesség Putyin elnök meghívása, amelyre hamarosan válaszolni fognak, és semmi kétség, hogy ez pozitív lesz. "Oroszország a közel-keleti kvartett első országa, amely kifejezésre juttatta, hogy tiszteletben tartja a palesztin nép választását, és ismételten kijelentette, hogy nem tekinti a Hamászt szélsőséges és terrorista mozgalomnak. Mi nagyra értékeljük ezt az álláspontot" - mondta a Nyezaviszimaja Gazeta számára adott interjúban a Hamász politikai vezetője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Kofi Annan: a Hamász ismerje el Izrael jogát a létezésre

A palesztinok többsége ellenzi az izraeli polgári személyek elleni terrorcselekményeket és elfogadja Izrael jogát a létezésre - hangoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkár, arra buzdítva a kormányalakításra készülő Hamász palesztin politikai mozgalmat, hogy tartsa magát az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott "útitervben" foglaltakhoz.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

MTI Világ

A Hamász leszerelné a palesztin lakosságot

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

MTI Világ

Putyin magához szólítja a Hamász-vezetőket

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy "hamarosan" Moszkvába hívja a palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamász radikális mozgalom vezetőit az izraeli-palesztin békefolyamat jövőjének megvitatására.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

Magyar Rádió Online Világ

A Hamász kitart Izrael elpusztítása mellett

A radikális iszlám szervezet szóvivője a nemzetközi tiltakozásokat semmibe véve kijelentette, a Hamász minden hatalmában lévő eszközt felhasznál arra, hogy eltörölje a földről a cionista entitást.

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Legfőbb ügyész: Eddig 10 feljelentés érkezett az MTVA fegyveres biztonsági őrei ellen

Legfőbb ügyész: Eddig 10 feljelentés érkezett az MTVA fegyveres biztonsági őrei ellen

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon