szerző:
MTI

A megosztási kísérletek veszélyére figyelmeztette a romániai magyarságot szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki rossz döntésnek nevezte az erdélyi református egyházkerület legutóbbi, a szövetséggel szembeni „ultimátumszerű” felhívását, szerinte az egyre mélyülő belpolitikai válság a magyar közösséget is válságba sodorhatja.

A politikus az RMDSZ „miniparlamentjének” nevezett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén történelmi fordulatnak nevezte, hogy Románia csatlakozott az Európai Unióhoz. Mivel az RMDSZ sokat tett ezért az integrációért, Markó szerint a szövetség beteljesítette a romániai magyarság egyik történelmi küldetését. Sajnálattal állapította meg, hogy utóbb valósnak bizonyultak a csatlakozás előtt napvilágot látott prognózisok, amelyek politikai konfliktusok elszabadulását jelezték előre.

Jelenleg ugyanis az országban politikai és erkölcsi válság van – szögezte le Markó Béla. Egyben felhívta a figyelmet, hogy ezzel egy időben a romániai magyarságnak ismét megosztási kíséretekkel kell szembenéznie. Ennek pedig az lehet a végeredménye – fűzte hozzá –, hogy a romániai magyarság is politikai válságba kerül.

Romániában jelenleg nem a programokról folyik a vita, nem a társadalom nagy problémáira keresnek megoldást, hanem különféle botrányok robbannak ki, az állami intézmények és a pártok lejáratják egymást – hangoztatta a szónok. Politikai társbérlet alakult ki, mert a parlamentet jelenleg az ellenzék irányítja – tette hozzá.

Határozottan leszögezte: az RMDSZ-nek nem érdeke a román demokratikus berendezkedés megváltoztatása, az RMDSZ azt szeretné, hogy erős parlamentje lenne az országnak, mert abban a romániai magyarság is megszólalhat.

Mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Traian Basescu a minap bejelentette: népszavazást kezdeményez az egyéni választókerületi szavazási rendszer bevezetéséről (jelenleg ugyanis listás választási rendszerben választják a honatyákat). Markó hangsúlyozta, hogy az RMDSZ rosszul járna a jelenlegi rendszer megváltoztatásával. Az egyéni választókerületi rendszer esetén a szavazatok 30 százaléka elveszne, és ha a tömbmagyarság által lakott Székelyföldön a magyarság számára kedvezőtlenül alakítják ki a választókerületeket, akkor megtörténhet, hogy onnan sem juttathat be képviselőket a romániai magyarság a parlamentbe. Így megtörténhet az is, hogy egyes politikai erők 51 százalékos többséggel 100 százalékos hatalomra tehetnek szert – mondta az RMDSZ elnöke.

Az erdélyi magyarságot a megosztási kísérletek veszélyére figyelmeztette. Ha e kísérletek sikerrel járnak – mondta –, és a magyarságnak megszűnik a parlamenti képviselete, leállhat Erdély fejlesztésének a folyamata, nem haladhat előre sem a kisebbségi törvény, sem a magyar anyanyelvű egyetemi oktatás ügye.

Beszédében Markó érintette, hogy az RDMSZ európai parlamenti listáján szereplők mellett Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke is indulni kíván a májusi európai parlamenti választásokon. Elhibázottnak nevezte és visszautasította az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének (EREK) és az Esperesek Kollégiumának „ultimátumszerű” felhívását. Ebben az aláírók figyelmeztetnek: ha az SZKT tagjai nem bírálják felül az említett választási listát, és a második befutó helyre nem kerül fel Tőkés László, akkor a független jelölt támogatására fogják buzdítani az egyházkerület tagjait.

Markó szerint hiba lenne belerántani a politikai vitába az egyházat. Kifejezte meggyőződését, hogy a hívek közül sokan nem értenek egyet ezzel az állásfoglalással. Felolvasta az EREK igazgató tanácsának egyik korábbi döntését, amelyben megtiltotta lelkipásztorainak, hogy politikai szerepet, fizetett tisztségeket vállaljanak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Miniszterelnök-helyettes maradhat Markó Béla

Mégsem tűzi napirendre a román parlament a Markó Béla miniszterelnök-helyettes ellen benyújtott egyszerű indítványt, mivel az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége úgy döntött, hogy nem támogatja a Konzervatív Párt (PC) kezdeményezését.

MTI Világ

Markó: meg kell teremteni a valódi Székelyföldet

Meg kell teremteni a valóságos Székelyföldet, amely eddig csak az álmokban létezett, azt a régiót, amely képes összefogással kialakítani saját fejlesztési elképzeléseit - fejtette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

MTI Világ

Le akarják mondatni Markó Bélát

Durva és előzmény nélküli az a szándék, hogy éppen az egyik koalíciós partner készül Markó Bélát támadó indítványt előterjeszteni a parlamentben - ezt maga a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke jelentette ki.

MTI Világ

Tárgyalóasztalhoz ül Markó és Tőkés

Tárgyalóasztalhoz ül egymással Kolozsváron Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke – erősítette meg az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

MTI Világ

Három éven át lehallgatták Markó Bélát

Az egykori román kommunista titkosrendőrség, a Securitate három éven át hallgatta le és követte a nyolcvanas években Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mostani elnökét - derül ki abból a vaskos dokumentum-csomagból, amelyet maga az érintett mutatott be.

Szabó Tímea: Az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet

Szabó Tímea: Az önkormányzati választáson felszabadították Budapestet

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Eljárás indult a TV2 és az Origo ellen a XI. kerületi polgármester rágalmazása miatt

Így emlékezett Elvis Presley 1956 hőseire

Így emlékezett Elvis Presley 1956 hőseire

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Milyen processzor van a gépében? Nem fogad el bármit a Windows 10 novemberi frissítése

Milyen processzor van a gépében? Nem fogad el bármit a Windows 10 novemberi frissítése