Sertéspestis járvány a Smithfield temesi farmjain

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Romániában országos botránnyá dagadt az amerikai Smithfield Temes megyei sertéstelepein felbukkant pestisjárvány, miután Ilie Sarbu, korábbi mezőgazdasági miniszter azzal vádolta a megyei állategészségügyi hivatalt, hogy az amerikaiakkal karöltve igyekeztek eltussolni a már két héttel ezelőtti állatelhullást.

A sertéshízlalásban világelsőnek számító Smithfieldnek Temes megyében a csenei farmján már két héttel ezelőtt kezdődtek a problémák, amikor körülbelül hétezer sertés pusztult el, ám a hatósági vizsgálat kimondta, a sertések a kánikula miatt hulltak el. Kiderült, hasonló okok miatt egyetlen román sertéstelepről sem jelentettek pusztulást.

A sertéspestist már múlt pénteken megállapították, ám az ügy kipattanása óta nyilatkozataiban rendre ellentmondásokba botló temesvári állategészségügyi hatóság csak szombaton jelentette be, pont, miután Sarbu a járvány eltussolásával vádolta őket. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyanú felmerülése és a vizsgálatok lezajlása közötti napokon a hatóság nem tiltotta meg az vágást, így most senki nem tudja, kerültek-e beteg állatok a kereskedelmi forgalomba. Ugyanakkor az is értehetetlen, miként kaphatták meg a sertések a pestist, miután állítólag korábban beoltották őket a betegség ellen.

A román hatóságok aztán tegnaptól megtiltották a sertésszállítást Temes megye területén, és a vizsgálatokat most a szomszédos megyékre is kiterjesztik, ahol a Smithfieldnek farmjai vannak, ugyanakkor elrendelték húszezer állat kényszervágását. Az amerikai tulajdonos, látva a helyzet súlyosságát, teljes együttműködéséről biztosította a hatóságokat.

Az ügyről Bukarest értesítette Brüsszelt is, az Európai Bizottság pedig bejelentette, támogatásként azonnal egy millió oltást küld.

Irházi János/Arad