szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fejenként hét–tíz évi börtönbüntetésre ítélte a minszki legfelsőbb bíróság azt a négy fehérorosz katonatisztet, akiket Lengyelország javára végzett kémkedéssel vádoltak.

A bíróság halálos ítéletet is kiszabhatott volna a négy tisztre. Az ügyészség ugyanis hazaárulással is megvádolta őket, ez esetben pedig a fehérorosz jog halálbüntetést irányoz elő. Egyelőre nem tudni, hogy a minszki legfelsőbb bíróság miért tért el ettől.

A bíróság képviselője a per múlt heti kezdete előtt közölte: a négy tisztet azzal vádolják, hogy egy külföldi állam javára gyűjtöttek és továbbítottak a hírszerzések számára értékes adatokat. Egyiküket azzal is gyanúsítják, hogy egy külföldi személlyel együtt kémhálózatot szervezet.

A négy fehérorosz tisztet idén januárban vette őrizetbe az állambiztonsági szolgálat, ám a nyilvánosság csak júliusban értesült az ügyről, amikor közzétették az ellenük felhozott vádakat. Korábban a minszki állami televízió arról számolt be, hogy a vádlottak titkos információkat adtak el Varsónak a fehérorosz-orosz légvédelmi rendszerről.

A fehérorosz állambiztonsági szolgálat adatai szerint a lengyeleket különösen az Sz-300-as légvédelmirakéta-rendszer érdekelte. Mint Viktor Vegera, a fehérorosz állambiztonsági szervezet helyettes vezetője júliusban elmondta: az elhárítás idejekorán történt fellépésének köszönhetően az ország védelmi képessége nem szenvedett kárt.

Fehéroroszországnak, az egykori szovjet tagköztársaságnak igen feszült a viszonya szomszédjával, a NATO-tag Lengyelországgal. A viszony csak romlott azóta, hogy fölmerült: az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszere egy részét Lengyelországba tervezi telepíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újra tüntetett a fehérorosz ellenzék Minszkben

Nagyszabású biztonsági intézkedések, jelentős rendőri erők felvonultatása ellenére próbált meg tüntetni vasárnap a fehérorosz ellenzék Minszk központjában az 1918-ban létrehozott, majd rövid idő múlva a bolsevik forradalom által levert független Fehéroroszország emlékének adózva.