szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erőteljes nemzetközi tiltakozást figyelmen kívül hagyva Japán vasárnap bálnavadász hajókat indított útnak az Antarktiszra. A flotta egy régi japán bálnavadász városból, Simonoszekiből futott ki.

A vadászok a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint április közepéig 850 törpebálnát, 50 közönséges barázdás (másik nevén hátúszós) bálnát és 50 púpos bálnát ejtenek el a Csendes-óceánon, állításuk szerint "szigorúan kísérleti célból": a tengeri emlősök gyomortartalmára és életkorára vonatkozó adatokat szeretnének gyűjteni. A bálnahúst ugyanakkor a tervek szerint értékesítik, hogy "abból finanszírozzanak további kutatóexpedíciókat".

A bálnavadász flotta, amelyet egy több mint 8 ezer tonnás anyahajó, a Niszhin Maru és öt kísérőhajó alkot, az elképzelés szerint szeptember közepén tér vissza a távol-keleti szigetországba.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet közölte, Esperanza nevű hajója a japán felségvizeken túl, nemzetközi vizeken várja a flottát, hogy megpróbálja útját állni, és elérni, hogy visszaforduljon. Ha ez nem sikerül, az aktivisták ígérete szerint az Esperanza követni fogja a bálnavadászokat a déli vizekre, hogy tiltakozzon a bálnák leölése ellen. "Egyértelmű, hogy leplezett kereskedelmi célú bálnavadászatról van szó, a japán kormány újra akarja indítani a kereskedelmi célú bálnavadászatot" - jelentette ki az Esperanza fedélzetéről Karli Thomas, a természetvédők vezetője.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) idén májusban tudományosan megkérdőjelezhetőnek, és elsősorban gazdasági célúnak minősítette Japán bálnavadászprogramját.

1986-ban az IWC határozatot hozott a kereskedelmi célú bálnavadászat betiltásáról, a tudományos célú vadászat azonban napjainkban is folyik, amelyet a természetvédők továbbra is minden lehetséges fórumon elleneznek, mivel több bálnafajtát kipusztulás fenyeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bayer Zsolt már nem vádolja régi harcostársát pedofíliával

Bayer Zsolt már nem vádolja régi harcostársát pedofíliával

Vasárnap is számíthatunk napsütésre

Vasárnap is számíthatunk napsütésre

Prőhle: Mindenki jobban jár, ha Demeter marad a PIM élén

Prőhle: Mindenki jobban jár, ha Demeter marad a PIM élén