szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legdrágább egyetemei az Egyesült Államokban működnek, az éves tandíj meghaladja a 6 millió forintot - derült ki a Forbes felméréséből.

A magazin szerint talán meglepő, de nem a svájci Alpok elitiskolái és nem a Perzsa-öböl partján fekvő országok egyetemei kérik diákjaiktól a legtöbb pénzt. Még csak nem is az amerikai Ivy League-be tartozó patinás magániskolák, köztük a Harvard és Princeton vagy az angliai Cambridge és Oxford vezeti a legköltségesebb felsőfokú oktatási intézmények rangsorát.

Az Egyesült Államok és minden bizonnyal a világ legdrágább egyeteme az amerikai főváros nagy hírű intézménye, a George Washington Egyetem, ahol a 2007/2008-as évben a tandíj 39 240 dollár (6 millió 897 ezer forint). Az ohiói Kenyon College-ban 38 140 dollár (6 millió 704 ezer forint), a pennsylvaniai Bucknell Egyetemen 38 134 dollár (6 millió 703 ezer forint) a tandíj. A New York-i Vassar College és Sarah Lawrence College 38 115, illetve 38 090 dollárt (6 millió 669 ezer, illetve 6 millió 695 ezer forintot) kér a diákoktól egy évre. Ez az összeg a kollégiumi szállás és étkezés költségét, továbbá a tankönyvek árát nem is tartalmazza.

Az európai magánegyetemek vetélkednek drágaságban amerikai társintézményeikkel. Az Eiffel-toronytól egy tömbnyire levő Párizsi Amerikai Egyetem éves díja 23 784 euro (6 millió 134 ezer forint). Néhány svájci iskola is a topon van, közöttük az olasz határ közelében működő Franklin College, amely 30 860 dollárt (5 millió 424 ezer forintot) kér a diákoktól évente. Az egyetlen olyan brit felsőoktatási intézményben, a Buckingham Egyetemen, amely nem kap állami támogatást, a brit diákoknak évente 15 500 fontba (5 millió 395 ezer forintba), a nemzetközi diákoknak 27 ezer fontba (9 millió 398 ezer forintba) kerül az oktatás.

Az amerikai állami felsőoktatásban a diploma megszerzéséhez egy diáknak átlagosan 4587 dollárt (806 300 forintot) kell kifizetnie. Ennél csak Ausztráliában drágább az állami oktatás, ott a tandíj 3 évvel ezelőtt 5 289 dollár (929 700 forint) volt.

A Forbes szerint a legtöbb egykori kommunista országban, különösen Kelet-Európában, valamint Afrika államaiban kettős tandíjpolitika van érvényben: a legkiválóbb diákok számára tandíjmentességet biztosítanak, mindenki másnak pénzbe kerül az oktatás.

Az amerikai elitegyetemek nem a magas tandíjakkal, hanem gazdagságukkal emelkednek ki az oktatási intézmények mezőnyéből. Az Egyesült Államokban 76 olyan egyetem és college működik, amelyiknek 1 milliárd dollárnál nagyobb az alapítványi tőkéje. A szupergazdag intézmények egyre jobban eltávolodnak a többi egyetemtől. Az élen a Harvard áll 35,6 milliárd dollárral (6152 milliárd forint), amelyet a Yale, a Stanford, a Princeton és a Texasi Egyetem követ, utóbbi alapítványi tőkéje 15,6 milliárd dollár (2742 milliárd forint). Ezeken az egyetemeken tanítanak a legnevesebb professzorok, akik a Harvardon például főállásban évente átlagosan 177 ezer dollárt (31 millió 113 ezer forintot) keresnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Eltőzsdézték a tandíjat, nem vizsgázhatnak

Tandíjtartozás miatt nem engedi vizsgázni 440 hallgatóját egy egyetem Kínában. A diákok részben eltőzsdézték a pénzt, de akadtak, akik más üzleti vállalkozásokba fektették tandíjukat, vagy csak betették a bankba jó kamatra.

Hamvay Péter: Sámánok és lovagok

Hamvay Péter: Sámánok és lovagok

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Tényleg jön a bevásárlós funkció a YouTube-ra, Amerikában már tesztelik

Tényleg jön a bevásárlós funkció a YouTube-ra, Amerikában már tesztelik