szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz igazságszolgáltatás engedélyezte szerdán egy 16 éve kómában lévő nő mesterséges táplálásának megszüntetését, apja akaratának megfelelően.

A döntés a milánói polgári fellebbviteli bíróságon született meg. Eluana Englaro 1992. január 18-án közlekedési baleset után esett kómába, amelyből nem tért magához. Miután az orvosok a kómás állapotot visszafordíthatatlannak ítélték, az apa 1999-ben az olasz igazságügyi szervekhez fordult, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.

A fellebbviteli bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, meggyőződésének adott hangot: inkább meghal, mintsem hogy mesterségesen életben tartsák, s ne legyen képes érzékelni a külvilágot. A fellebbviteli bíróság ítélete ellen elvileg még lehet fellebbezni a semmitőszéknél.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kómában is működik az öntudat egy része?

Az öntudat bizonyos jeleit mutatta egy csaknem egy éve vegetatív állapotban, azaz gyakorlatilag kómában lévő fiatal nő, akinek agyműködését speciális röntgenkészülékkel vizsgáltak orvosai - derült ki a Science című tekintélyes amerikai tudományos folyóiratban megjelent írásból, amely egy hónapokkal ezelőtti kísérlet eredményét, és az azzal kapcsolatos szakmai vitákat ismertette.

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján