szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tádzsikisztánon keresztül Kínába akartak csempészni 30 tengeralattjáró elleni rakétát és 200 légibombát az orosz hadiflotta tisztségviselői - közölte az orosz katonai főügyész szerdán.

Szergej Frigyinszkij a legfőbb katonai ügyészség vezetésének Dmitrij Medvegyev államfő részvételével megtartott ülésén azt mondta, hogy a Tádzsikisztánba csempészett, s Kínában eladni tervezett, 18 millió dollár értékű fegyverszállítmányt a hatóságok a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban foglalták le. A főügyész hozzátette, hogy a szóban forgó, vadonatúj fegyereket előzőleg "leselejtezték" a hadiflottánál. Egyúttal "megsemmisítésükre" 1,6 milió dollárnak megfelelő összeget vettek föl a kincstárból. 

Az ügyben néhány napja bűnvádi eljárást kezdeményeztek az érintett tisztségviselőkkel és néhány üzletemberrel szemben. A hírt a haditengerészet szóvivője is megerősítette, hozzáfűzve, hogy a csempészakciót a hadsereg, az ügyészség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) együttműködésével leplezték le.

Egy a nyomozáshoz közel álló forrás azt közölte, hogy az ügyben érintett lehet az orosz hadiflotta vezetőinek egy része is. "Jelenleg ellenőrizzük a flotta egyes vezetőinek, köztük al- és ellentengernagyoknak a lehetséges érintettségét ebben a csalásban" - mondta a neve mellőzését kérő illetékes az Interfax hírügynökségnek.

Egyelőre nem világos, hogy a csempészek kinek akarták eladni az árut, s hogy a vevők mit kezdtek volna a tengeralattjáró elleni rakétákkal és légibombákkal. A 90-es évek óta Kína az orosz fegyverek egyik legfőbb vásárlójává vált. Az orosz hatóságok ennek ellenére rajtakaptak már néhány katonatisztet és civilt is, akiket fegyverek és védelmi célú technológiák Kínába csempészésével vádoltak.

Az orosz hadseregben tapasztalható korrupciós jelenségekről a katonai főügyész szerdán azt mondta, hogy "az elmúlt évben hasonló bűncselekmények elkövetése miatt több mint ötszáz tisztet állítottak bíróság elé, köztük 370 főtisztet, akiknek a sorában 117 alakulatparancsnok és húsz tábornok is volt". "A korrupciós bűncselekmények által okozott kár a duplájára nőtt, és meghaladta a kétmilliárd rubelt (mintegy 13 milliárd forint). A rendelkezésünkre álló iratok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy még csak az út elején tartunk, hiszen a +vállalkozó kedv+ időnként elképesztő méreteket ölt" - tette hozzá.

Tavaly több, sokmilliárd rubel értékű bűncselekményt is sikerült meghiúsítaniuk, és számos bűnöző csoportot göngyölítettek fel a hadseregnél, mindenekelőtt a védelmi célú állami megrendelések és beszerzési pályázatok terén - mondta a főügyész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői