szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatása a Magyarország és Románia közötti stratégiai együttműködés fontos eleme, amely erősíti a partneri viszonyt, ennek megkérdőjelezése a kapcsolatok fejlesztése ellen hat, ezért elfogadhatatlan - olvasható a Külügyminisztérium nyilatkozatában.

"Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatása a két EU-partner és NATO-szövetséges, Magyarország és Románia közötti stratégiai együttműködés fontos eleme, amely nem gátolja, hanem erősíti a partneri viszonyt. E szándék megkérdőjelezése a partnerségi kapcsolatok fejlesztése ellen hat, ezért elfogadhatatlan" - áll a nyilatkozatban.
   
Mint írták, az eredetileg március 15-ére tervezett látogatás megszervezését veszélyeztette, hogy a román fél érvénytelenítette a korábban kiadott berepülési engedélyt, dacára annak, hogy a látogatásra vonatkozó hivatalos értesítést a magyar fél időben és a megfelelő formában átadta a román Külügyminisztériumban, technikai együttműködést kérve a román féltől. 
   
Az államfő útjának kezelése "nem illeszkedik az utóbbi időben jól fejlődő magyar-román kétoldalú kapcsolatok szelleméhez" - olvasható a közleményben, ugyanakkor a Külügyminisztérium "nyugtázza, hogy a román rendőrség végül közreműködött az elnöki gépkocsikonvoj akadálytalan haladásának biztosításában".
   
A nyilatkozat szerint a Külügyminisztérium örömmel állapítja meg, hogy 2009. március 14-én méltóságteljesen, ünnepi hangulatban, rendzavarás nélkül zajlott le a romániai magyarság Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének részvételével rendezett megemlékezése az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.
   
Magyarország határozott szándéka a két ország közötti kapcsolatok további fejlesztése, s az év második felére tervezett 5. magyar-román együttes kormányülés hatékony előkészítése. 
   
A Külügyminisztérium meggyőződése, hogy a két országot összekötik a közös modernizációs szükségletek, a kétoldalú és uniós infrastruktúra- és területfejlesztési projektek, a térség biztonságáért és fejlődéséért atlanti és európai uniós keretekben közösen vállalt felelősség.
   
Összekötik a két államot a Magyarországon élő románok és a Romániában élő magyarok közösségei is. "A kisebbségi jogok érvényesítésére az európai és a nemzetközi jogban többféle megközelítés és gyakorlat létezik, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy közös érdekünk az e jogokat a legmagasabb szinten érvényesítő megoldásokat alkalmazni, hozzájárulva a kölcsönös megértés és bizalom légkörének kialakításához és megerősítéséhez a többség és kisebbség, illetve a szomszédos államok között" - olvasható a közleményben.
   
"E törekvéseket segítette Sólyom László részvétele a Hargita megyei és a csíkkozmási helyhatóság március 14-i nyergestetői ünnepségén csakúgy, mint a magyar miniszterelnök határon túli magyarokhoz intézett üzenete és a román államfő és a román miniszterelnök által a magyarokhoz intézett ünnepi köszöntő levelek. Kapcsolatainkat, együttműködésünket ebben a szellemben kívánjuk folytatni" - zárul a nyilatkozat.
   
A minisztérium vezetése hétfőn a bukaresti magyar nagykövet bevonásával értékelte a kialakult helyzetet. A diplomata visszatért állomáshelyére, hogy kedden átadja a dokumentumot. Ezzel egyidejűleg bekérették a Külügyminisztériumba Románia budapesti nagykövetét, hogy átnyújtsák neki is a jegyzéket.
   
Sólyom László eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.
   
Emiatt az államfő nyergestetői programját szombatra tette át, s gépkocsival utazott az ünnepség helyszínére. Az MTI korábban úgy értesült, hogy a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott. A román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. Sólyom László még szombaton visszatért Budapestre.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Világ

Sólyom László a nemzeti egységről beszélt Székelyföldön

Nemzeti ünnepet államilag nem lehet sem elrendelni, sem eltörölni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja. Olyan, mint minden nagy mű: akkor képes hatni századokon át, ha az utódok mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel - ezeket a gondolatokat fejtette ki szombaton a székelyföldi Nyergestetőn elmondott ünnepi beszédében a köztársasági elnök.

Magyar népmesét festettek egy VIII. kerületi tűzfalra

Magyar népmesét festettek egy VIII. kerületi tűzfalra

Benyújtották az új paksi blokkok engedélykérelmét

Benyújtották az új paksi blokkok engedélykérelmét

Transformers élőben: alakváltó drónokat fejleszt az amerikai hadsereg

Transformers élőben: alakváltó drónokat fejleszt az amerikai hadsereg