szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették a magyar-bolíviai Rózsa-Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár – jelentette szombaton az El Deber című bolíviai lap online kiadása.

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra. Az akcióban – amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásaként tálaltak – lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt.

Tóásó Előd és Mario Tadic
© MTI
Mint az El Deber írta, Rózsa-Flores holttestét a családtagjai kikérték és eltemették Santa Cruz (a férfi szülővárosa) fő temetőjében. Az ír és a román-magyar fiatalember temetésével a halottasház illetékesei egyelőre várnak, hogy az ügyükben illetékes diplomaták a helyszínre érkezzenek, mert meg akarják vizsgálni. Minthogy azonban hűtés nincs a halottasházban, sokáig nem várnak – közölte egyikük. A bolíviai lap másfelől arról adott hírt, hogy az ügyészség kérte: Tadicot és Tóásót szállítsák el Chonchocoro börtönébe, mert a San Pedro-i, ahol tartózkodnak, nem elég biztonságos, „és a tapasztalt katonák megszökhetnek”.

A nyomozást végző ügyészi stáb szűkszavúan annyit mondott, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt „egy nagyobb horderejű céllal”, amelyet azonban nem fedtek fel. A jelek szerint – írta az újság – sikerült információkat nyerni a szállodában talált számítógépből. Ezen kívül térképeket, különféle dokumentumokat, informatikai eszközöket találtak a kommandósok, de részleteket a hatóságok addig nem közölnek, amíg „az értelmi szerzőket teljesen nem azonosították”.

Péntek délután Tadicot és Tóásót kihallgatták – kit-kit védője jelenlétében – közölték a lappal a hatóságok, de azt nem erősítették meg, hogy a letartóztatottak bevallották volna, miszerint ők hajtották végre a szerdai merényletet Julio Terrazas bíbors háza ellen. Ezt a támadást a helyi hatóságok ennek a csoportnak tulajdonítják.

A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora egy horvát származású bolíviai üzletembert vádolt meg annak a „terrorista összeesküvésnek” a megszervezésével, amelyben magyarok is érintettek, és amelynek állítólag Evo Morales elnök meggyilkolása is célja volt.

Ricardo Diaz szenátor szerint a Santa Cruzban élő Branko Marinkovic állt „a terrorista összeesküvés” mögött, ő volt a szervezkedés értelmi szerzője – jelentette szombaton a horvát HINA hírügynökség a Los Tiempos című bolíviai lapra hivatkozva. Morales elnök már tavaly azzal vádolt több Santa Cruz-i politikust és üzletembert, hogy erőszakos tüntetéseket szerveztek ellene, igyekeztek destabilizálni kormányát. Név szerint is említette Marinkovicot.

Víctor Hugo Escóbar, a bolíviai rendőrség országos parancsnoka azt mondta a bolíviai állami televízióban, hogy a magyar-bolíviai Rózsa-Flores Eduardo volt „a Morales meggyilkolását tervező banda” vezetője. Rózsa Flores egy Bolíviában élő unokatestvére határozottan tagadta, hogy rokona terrorista lett volna, azt mondta, hogy filmkészítés céljából látogatott Santa Cruzba – jelentette a bolíviai média.

Közben a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége bejelentette, hogy humanitárius és jogi segítséget nyújt Tóásó Elődnek.

A közlemény szerint a Bolíviában terroristacselekménnyel összefüggésbe hozott és letartóztatott magyar állampolgár, Tóásó Előd családja kérte fel a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Külügyminisztériumát, hogy humanitárius misszió keretében kíséreljen meg minden tőle telhető humanitárius és jogi segítséget megadni.

A lovagrend külügyminisztériuma a nemzetközi normákkal összhangban kész arra, hogy segítséget nyújtson a bajba jutott magyar állampolgárnak - áll a közleményben. Miközben hangsúlyozzák, hogy elítélnek minden erőszakos cselekményt és megnyilvánulást, különösképpen a terrorizmust, de rámutatnak arra, hogy minden embert megillet az ártatlanság vélelme, a humánus és alapvető emberi jogokból fakadó bánásmód, továbbá a tisztességes eljáráshoz való jog.

A közlemény szerint a lovagrend külügyminisztériuma haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Bolíviai Köztársaság illetékes hatóságaival, és meggyőződésének ad hangot, hogy Bolívia ebben a tragikus ügyben a fenti normáknak megfelelően fog eljárni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Alig győzik a boltok tartani a lépést, annyian keresnek otthoni edzéshez felszerelést

Alig győzik a boltok tartani a lépést, annyian keresnek otthoni edzéshez felszerelést

„Ha valakit, akkor magamat nem hagyhatom cserben”

„Ha valakit, akkor magamat nem hagyhatom cserben”

57 ezer fölött a fertőzések száma Németországban

57 ezer fölött a fertőzések száma Németországban