szerző:
Folk György / Brüsszel
Tetszett a cikk?

Kőkemény pengeváltás zajlott le a francia államfő és az Európai Bizottság elnöke között a zárt ajtók mögött megtartott csütörtöki EU-csúcson. A vita a franciaországi romák kiutasítása, illetve az ezzel kapcsolatos korábbi bírálatok miatt robbant ki a brüsszeli találkozón.

Szópárbaj

Franciaországban folytatódik az illegális táborok felszámolása, bármilyen származású emberek lakják is őket - mondta Sarkozy Brüsszelben. A francia elnök megerősítette, hogy Franciaország közbiztonsági megfontolásokból cselekedett, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság európai szintű javaslatokat készít a romák helyzetének témájában. "Európa nem hunyhat szemet az illegális táborok fölött" - tette hozzá. A csúcstalálkozón Jerzy Buzek európai parlamenti elnök, valamint az EU soros elnökségét betöltő Belgium kormányfője, Yves Leterme is egyértelműen leszögezte, hogy tiszteletben kell tartani a Bizottság megbízatását az uniós jog betartásának felügyeletére. Közvetetten elhatárolták ugyanakkor magukat Reding második világháborúra tett utalásától - mint ahogy tette ezt előző nap maga Barroso is. Angela Merkel német kancellár is kifogásolta a luxemburgi biztos "szóhasználatát és hangnemét", ugyanakkor hangsúlyozta az uniós intézmények tiszteletének fontosságát is. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök pedig Sarkozynek a hazáját érintő megjegyzését kifogásolta, de arra helyezte a hangsúlyt, hogy "nem illendő" egy uniós biztos tevékenységéért a hazáját felelősségre vonni, hiszen az európai bizottsági tagok nem országuk, hanem az unió képviseletében és érdekében dolgoznak. Juncker is túlzottnak ítélte ugyanakkor Reding megfogalmazásait. (MTI)

A Nicolas Sarkozy és Jose Manuel Barroso közötti éles szóváltásról, amely a sajtóbeszámolók szerint a franciaországi romák kitoloncolásával volt kapcsolatos, a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov is beszámolt az újságíróknak. Sarkozynél korábban az verte ki a biztosítékot, hogy Viviane Reding, az EU igazságügyi és emberi jogokért felelős biztosa kedden a második világháború óta nem tapasztalt jogsértésnek nevezte a Sarkozy-kormány romák kitoloncolásával kapcsolatos lépéseit.

A hvg.hu-nak nyilatkozó diplomáciai források is megerősítették, hogy Sarkozy és Barroso között kemény szóváltás zajlott le a kérdés miatt. Barroso egyébként korábban, már szerdán elhatárolódott Reding kijelentéseitől, amelyek egy belső használatra íródott francia kormánydokumentum kiszivárogtatása után hangzottak el a bizottság brüsszeli sajtóközpontjában. A dokumentum egyértelművé tette, hogy etnikai alapon toloncolják ki a táborokba verődött bolgár és román romákat Franciaországból, ez pedig az EU emberjogi chartájának egyértelmű megsértését bizonyíthatja.

Csütörtökön Barroso a sajtó tagjainak többszöri kérése ellenére sem beszélt a tárgyalóteremben elhangzottakról. Sarkozy a csúcsot követő sajtótájékoztatóján előbb nyugodt hangon beszámolt a napirendi pontok többségéről, majd a romakérdést firtató egyik újságírói kérdésre válaszolva hatalmas vehemenciával adott hangot mélységes sértettségének. A francia elnök szerint kérdéseket bármiről fel lehet tenni az EU vezetői egyeztetésein, de az a hang, amit Reding megütött, elfogadhatatlan és “így nem beszélhetnek egymással európai partnerek”.

A csúcstalálkozón - amely eredetileg az EU külkapcsolatairól szólt volna - a romakérdés került előtérbe. A kormány- és államfők megállapodtak abban, hogy kidolgoznak egy, a romák integrációját segítő, átfogó uniós stratégiát, és előzetesen öt pontban foglalták össze az ezzel kapcsolatos együttműködés alapelveit. Ezek szerint minden tagállamnak joga van betartatni a törvényeit a saját területén, a bizottságnak azonban joga van ellenőrizni a közösségi törvények betartását mind a 27 tagállamban. Emellett a tagállamok és az Európai Bizottság közti együttműködésben alapvető a kölcsönös tisztelet megadása. A témával kapcsolatos tárgyalásokat Angela Merkel kancellár szerint a soron következő, október végi formális EU-csúcson folytatják.

Orbán Viktor a csúcs után azt mondta, egyértelművé vált minden európai vezető számára, hogy közös romastratégiára van szükség. Ennek kapcsán a magyar kormányfő szerint sokat várnak hazánktól mint az egyetlen olyan tagállamtól, amelynek van roma származású európai parlamenti képviselője. Orbán szerint ráadásul a soros EU-elnökséget jövő év első felében ellátó Fidesz-kormánynak “fontos feladata és felelőssége egy hatékony romastratégia gyors összebarkácsolása”. Hozzátette, hogy az EU a romák kapcsán először kénytelen azzal szembesülni, hogy a szabadságjogoknak is vannak korlátai, így a szabad mozgás az EU-n belül is csak bizonyos szabályok betartása esetén teljesül. Szerinte a franciák nem tesznek mást, mint betartatják a szabályaikat, ami jelen esetben a szabad mozgás korlátainak kérdését feszegeti. Orbán végül közölte, hogy az e területre fordított uniós források nagy részét nem megfelelően költik el, ezen pedig a bizottságnak és a tagállamoknak közösen kell változtatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Visszafordultak Belgiumból a kiutasított romák

Franciaországban tartózkodó romániai cigányok, akiknek a francia hatóságok döntése alapján távozniuk kellett az országból, csütörtökön átlépték a francia-belga határt, majd néhány perc múltán visszafordultak egy bírósági végrehajtó kíséretében - jelentette egy AFP-tudósító.

MTI Világ

Sarkozy romák befogadását javasolta bírálójának

Fogadjon be Viviane Reding romákat Luxemburgban, a saját hazájában - javasolta állítólag Nicolas Sarkozy francia államfő a kormányának a romákkal szembeni fellépését bíráló luxemburgi EU-biztosnak szerdán, a francia kormánypárti szenátorokkal elköltött ebédjén. A luxemburgi külügyminiszter szerint a francia elnök rosszindulatúan vágott vissza Viviane Redingnek.

MTI Világ

Szóváltásba keveredett Sarkozy és Barroso a bolgár kormányfő szerint

Éles szóváltás zajlott le Brüsszelben José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő között a franciaországi romakitoloncolásokról csütörtökön, az EU tagországainak állam- és kormányfői találkozóján - közölte újságírókkal Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét