szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy az észak-indiai Ajodhjában hinduk és muszlimok közösen használhatnak egy szent helyet, amelynek a birtoklása körüli vita a múltban többször is véres összecsapásokhoz vezetett.

A régóta húzódó ügyre pontot tevő bíróság a terület egyharmadát a helyi kisebbségi muszlim közösségnek ítélte, kétharmadát pedig két hindu csoportnak adta. A muszlimok ügyvédje közölte, hogy  fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. A mohamedán vallás hívei számára azért szent a hely, mert ott állt a XVI. századi mogul uralkodó, Bábur által építtetett Babri-mecset, amelyet szélsőséges hinduk 1992-ben leromboltak. Az ennek nyomán kitört zavargások mintegy 2000 halálos áldozatot követeltek.

Ezt megelőzően a mecset körül már csaknem egy évszázada dúlt a többségi hinduk és a kisebbségi muszlimok közti vita. A hinduk azt állítják, hogy a mecsetet a hinduk istenkirálya, Ráma születési helyén emelték. Ezen a helyen 1992 után kis fehér sátrat állítottak fel, és hevesen ellenzik, hogy azt onnan bárhova elmozdítsák. A bírói ítélet a vitatott területnek ezt a részét nekik ítélte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nemzetközösségi Játékok: sportolók vs vadállatok - videó

Néhány nappal az Indiában rendezendő Nemzetközösségi Játékok vasárnapi megnyitója előtt még mindig találtak problémákat a Delhiben felhúzott sportolói falu szálláshelyeinek minőségét illetően, ráadásul újabb gondot jelentenek a létesítményekbe betévedő vadállatok is - a teniszstadionban például egy kobrára bukkantak.

MTI Világ

A tüntetőkre lőttek a rendőrök Kasmírban

Rendőrsortűzben meghalt négy ember, legkevesebb harminc pedig megsebesült szerdán Kasmír indiai ellenőrzés alatti területén, ahol harmadik hónapja folynak tüntetések a többségükben muzulmánok lakta terület elszakadásáért.