szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hollandiai Rotterdamban nem lehet büntetlenül kihasználni a gondoskodó államot: azoknak a munkanélkülieknek, akiknek lejárt az álláskeresési járadékuk, heti nyolc óra közmunkát, például utcaseprést kell vállalniuk azért, hogy megkapják a munkanélküli segélyt.

"Megkapod a segítséget a társadalomtól, ha szükséged van rá, de a társadalom cserébe elvárja tőled, hogy csinálj valamit, ha képes vagy rá - mondja Marco Florijn, Rotterdam munkapárti alpolgármestere. - Nem lehet egyszerre feketén dolgozni és fölvenni a segélyt."

A nyolc óra munka egy heti húszórás programkeretbe illeszkedik, amelyben van még 15 hetes munkakeresési képzés is azoknak az álláskeresési járadék utáni munkanélkülieknek, akik kérik a segélyt. Az összeg körülbelül 830 euró havonta egy egyedülálló esetében.

"Ez az elvárt (közmunka)idő túl jelentős a feketén dolgozóknak, így vagy lemondanak a segélyről, vagy keresnek igazi munkát" - mondta Florijn. Az igazolatlan késés vagy távolmaradás a munkából szankciókkal jár: az első időben a segélyt 30 százalékkal csökkentik, de azután teljesen meg is vonhatják.

Miközben a "Werk Loont" (Megéri dolgozni) elnevezésű program elsődleges célja a munkanélküliek ösztönzése arra, hogy mielőbb állást találjanak, ugyanakkor lehetővé tette a munkapárti városvezetésnek a költségek csökkentését is. A 600 ezres Rotterdamban a munkanélküliség mintegy 12 százalékos, ami az országos átlag csaknem kétszerese.

Annak a körülbelül 3100 embernek, aki az év eleje óta részt vett az említett programban, több mint 40 százaléka már nem részesül a juttatásban, mert vagy talált új állást (18 százalék), vagy lemondott a segélyről, vagy pedig megvonták tőle azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász