szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilvános luxuséttermek helyett egyre inkább magánklubokba látogatnak a magas rangú kínai hivatalnokok, így kijátszva a központi vezetőség által meghirdetett takarékossági kampányt - számolt be hétvégén a kínai központi televízió (CCTV).

A CCTV leleplező riportjában egy magántulajdonban lévő, meg nem nevezett pekingi luxusklubba látogatott el. Az újságíróknak nyilatkozó alkalmazottak úgy fogalmaztak: minden nap jelentős számú, magas rangú állami hivatalnokot és katonai illetékest szolgálnak ki, számuk a kínai parlament március eleji, rendes éves ülésszaka alatt megsokszorozódott.

Az árakat illetően az étterem legalább 600 jüant (22 ezer forintot) kér el személyenként, de az egyes étkezések végösszege a hatezer jüant (220 ezer forintot) is elérheti. A központi televízió a klub előtti parkolóban sorakozó autókat szemügyre véve több, a hadsereg alkalmazottai által használt, megkülönböztető jelzéssel ellátott táblát is összeszámolt, és feltűnően magas volt azon gépjárművek - elsősorban Audik és Mercedesek - aránya, amelyek rendszámtábláját tulajdonosuk letakarta. 

A Global Times központi napilap a CCTV mintájára két másik pekingi magánétterembe látogatott el, és hasonló tapasztalatokról számolt be, igaz, a televíziónál alacsonyabb árakat és nagyjából 850 jüan (31 500 forintot) körüli átlagos költést talált. A lap szerint csak a fővárosban mintegy négyezer magánklub van, sok közülük csak éves - a legnagyobbak esetében akár több millió jüanos - tagsági díj ellenében látogatható.

A kínai kormányzati akadémia professzora, Li Tuo a lapnak azt nyilatkozta, egyes hivatalnokok egyszerűen képtelenek ellenállni a csábításnak, és azért élnek vissza a hatalmukkal, hogy a luxusnak és ezen élvezeteknek hódolhassanak. A professzor szerint a kínai vezetőknek a jelenleginél is szigorúbban kell fellépniük a hivatali korrupció letörése érdekében. 

A márciusban elnökké választott Hszi Csin-ping tavaly év végén hirdetett harcot a korrupció és a társadalmi különbségek visszaszorítása érdekében. Hszi a bürokrácia, a luxusköltés, a drága ajándékok, vacsorák és rendezvények, valamint a kiváltságok jelentős megkurtítására szólított fel, konkrét tilalmakat is bevezetve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra