szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jacob Zuma dél-afrikai elnök leleplezte a másfél hete elhunyt Nelson Mandela 9 méter magas bronzszobrát Pretoriában hétfőn.

Az apartheid elleni küzdelem hőseként tisztelt néhai államfőről mintázott alkotás az elnöki és kormányzati hivataloknak otthont adó történelmi Union Buildings előtt található.

Az emlékmű leleplezésének napja több szempontból is szimbolikus: a Dél-afrikai Köztársaságban december 16-án ünneplik a megbékélés napját, amelyet a különböző népek, bőrszínek és népcsoportok közötti kiegyezésnek és békének szentelnek. Ezenkívül vasárnap Mandela temetésével véget ért a halála miatt elrendelt tíznapos nemzeti gyász. A szobor mögött található 275 méter hosszú épületegyüttes ráadásul éppen az idén volt 100 éves.

A leleplezés a gyász végét és egy olyan időszak kezdetét jelzi, amely Madiba (Mandela törzsi neve) örökségének ünnepléséről és megéléséről szól - olvasható a szoboravatás alkalmából kiadott kormányzati közleményben.

A hatalmas, 4,5 tonnás bronzszobor a dél-afrikai Andre Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren műve, összesen 8 millió randba (mintegy 170 millió forintba) került. Az alkotás Mandelát mosolyogva és szélesre tárt karokkal ábrázolja, mintha éppen a tömeget üdvözölné. 

Zuma elnök az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a világ más részein található Mandela-szobrok inkább felemelt ököllel jelenítik meg az első fekete bőrű dél-afrikai államfőt. Ez alkalommal "a demokratikus Dél-Afrika szimbóluma" a karmozdulat, amely "átfogja az egész nemzetet, és összetartásra hív minket, minket, a szivárványnemzetet" - tette hozzá Zuma rövid beszédében.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Nelson Mandela december 5-én, 95 éves korában hunyt el. Vasárnap helyezték végső nyugalomra Qunu településen, nem messze attól a helytől, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!