Tetszett a cikk?

A legújabb izraeli merénylethullám más, mint az eddigiek: vallási alapú, és bár a palesztin médiában központilag szítják, de nem szervezik. Egyelőre. Izrael szigorú kontrollal és új biztonsági falakkal válaszol, de a politikai megoldás valójában a szélsőséges nyomás alatt álló palesztin vezetés kezében van.

Eddig kilenc izraeli halálos áldozata és hetven sebesültje van a zsidó újév beköszöntekor, szeptember közepén indított palesztin terrorhullámnak. Izraeli katonák és rendőrök az elmúlt egy hónapban negyven palesztin késes támadót lőttek le, a palesztin vezetés szerint jogtalanul. Emiatt a hágai törvényszékhez is akarnak fordulni, mintha legalábbis a zsidó államnak tétlenül kellene néznie állampolgárai levadászását. Izrael a merényletek hatására növeli a katonai jelenlétet a városokban, ideiglenes választófalat épít a leginkább érintett kelet-jeruzsálemi negyedek leválasztására, és egyszerűsíti az önvédelmi fegyverek kiadási jogát. (E témával foglalkozik egyébként az e heti HVG is.)

A helyszín többnyire a főváros, de Jeruzsálemen kívül is számos merénylet történt, sokszor naponta több is. A zsidó áldozatokat leginkább késsel és baltával támadják meg, de gyakori a Molotov-koktélos támadás és az autós gázolás is, mint legutóbb Hebronban, ahol az arab szemtanúk ki is nevették az áldozatot.

Gázolás után egy belvárosi buszmegállóban - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Nem először történik meg az sem, ami a hét elején Kelet-Jeruzsálemben: arabok cukorkákat osztogattak örömükben és "győzelemről" beszéltek azután, hogy a déli Beer Sheba városában egy merénylő megölt egy izraeli katonát és sokakat megsebesített. Ugyanebben a városrészben sok palesztin annak idején szabályos örömtáncot járt a szeptember 11-i "sikeres" merényletek után.

Gyilkos gyerekek

A legbrutálisabb merénylet talán az október eleji, nabluszi gyilkosság volt, amikor egy házaspárt négy gyermekük szeme láttára végeztek ki fiatal palesztin terroristák. Az elkövetők kora miatt a legmegdöbbentőbb azonban a jeruzsálemi óvárosban történt: két gyerek, a 13 éves Ahmad Manasra és unokatestvére, a 15 éves Hassan megkéselt egy 13 és egy 25 éves zsidó fiatalt. "Azért mentem oda, hogy zsidókat késeljek" – vallotta később a rendőrségen Ahmed (testvérét a rendőrök lőtték le a helyszínen, késsel e kezében).

Sokan már "harmadik intifádát" vizionálnak, de ez a merénylethullám más, mint az eddigiek. Kődobálás kíséri, mint az 1987-ban indult elsőt, a jeruzsálemi Templomhegy ad ürügyet rá, mint a 2000-ben kirobbantott, jóval véresebb másodiknál, mégsem beszélhetünk – még – szervezett felkelésről, intifádáról. Dacára annak, hogy az Izrael által adminisztrált palesztin területeken a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a volt kommunista PFLP mindent megtesz a hangulat radikalizálódásáért. "Magányos farkasoknak" nevezik az elkövetőket az izraeliek, ugyanakkor sokan elképzelhetetlennek tartják egy ilyen gyilkos kampány folytatását valamifajta koordináció, központi szervezettség nélkül.

A mostani támadássorozat jellegzetessége, hogy többnyire fiatalok (sőt nemegyszer gyerekek) az elkövetők, sok köztük a lány, és szinte kivétel nélkül a palesztin tévékből meg a közösségi médiából tájékozódnak. Militáns, zsidóellenes Facebook-oldalakat néznek, mint a Quds New Network vagy a Sherab News Agency, maguk is Fb-oldalakon meg a Twitteren üzennek egymásnak és a világnak, és előszeretettel használják a "stab!" (szúrj!) vagy más hasonló, gyilkosságra szólító hashtageket.

Gyűlöletre nevelnek a mecsetek, ahol a "cionista megszállók" vérbe fojtására buzdítanak, és az iskolák is. Az MTI izraeli tudósítójának információja szerint "huszonöt palesztin iskola viseli terroristák nevét, sőt egyikükről három iskolát is elneveztek, noha harminchét izraelit ölt meg egy autóbuszt túszul ejtő merényletben".

A "mérsékeltnek" számító Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság hivatalos Fb-oldalán a minap kifejezetten uszító, zsidóellenes karikatúrák sorozata jelent meg, amelyeken az izraeliek ellen merényleteket elkövető "hősies" palesztinokat éltetik. Sok kelet-jeruzsálemi fiatalnak azonban még ez sem elég radikális: nemcsak az izraeli megszállással, de Abbászék korrupt és szerintük megalkuvó politikájával is elégedetlenek, valódi intifádát szeretnének, csak még nem látják, hogy eljött volna az ideje. Kilátástalan helyzetben vannak, munkájuk ritkán akad – mindez persze véletlenül sem lehet mentség a terrorizmusra.

Rendőri akció a jeruzsálemi óvárosban: ''az al-Aksza a miénk'' - Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A Jordán nyugati partját (Ciszjordániát, izraeli elnevezéssel Júdeát és Somront) kormányzó Palesztin Hatóság vezetője sok nyilatkozatot tett az elmúlt napokban, de éppenséggel egyik sem nevezhető mérsékeltnek. A 2005-ös egyoldalú izraeli kivonulás óta a Gázai övezetet uraló Hamász és a nála is brutálisabb Iszlám Állam kettős nyomása lehet az oka ("Vágjátok le a zsidók fejét!" – hangzott el az egyik IS-videóban), hogy Mahmúd Abbász előbb az ENSZ közgyűlésén kelt ki élesen Izrael "elnyomó" politikája ellen, majd saját közönségével nyíltan közölte: "megáld minden vércseppet, amelyet az al-Akszáért ontottak, s hogy a mecsetért életüket áldozók mártírok lesznek, a sebesülteket pedig megjutalmazza Allah". Majd így folytatta:

Az al-Aksza mecset a miénk, és a zsidóknak nincs joga hozzá, hogy piszkos lábukkal tisztátalanná tegyék. Nem fogjuk engedni, mindent elkövetünk, hogy megvédjük Jeruzsálemet.

A támadássorozat ürügye ugyanis az a makacs, számtalanszor cáfolt pletyka, amely szerint Izrael változtatni akarna a jeruzsálemi Templomhegyen található mecset státusán, sőt azt állítólag lerombolná, hogy annak helyén építse meg a zsidók harmadik templomát. Jeruzsálemnek az 1967-es, hatnapos háború utáni újraegyesítése óta a status quót az jelenti, hogy Izrael felel a zsidóság, a kereszténység és az iszlám számára is fontos Templomhegy biztonságáért, egy jordániai alapítvány, a Waqf pedig azért, hogy nem muszlimok ott ne imádkozhassanak (a látogatás bizonyos időkorlátok között bárki számára lehetséges). Ezt néhány radikális jobboldali zsidó közösségen kívül eddig mindenki tiszteletben is tartotta.

Provokációk, ürügyek

Izraeli politikusok nem értik, miért tartja magát ez a híresztelés, hiszen pontosan tudják, hogy sem politikailag, sem – vélhetően – a szó szoros értelmében nem élnének túl egy ilyen súlyú, a muszlim vallás harmadik legszentebb helyét érintő provokációt. Netanjahu kormányfő is azért rendelhette el most politikusok szigorú látogatási tilalmát a Templomhegyen, mert még élénken mindenki emlékezetében él, ahogy Ariel Saron, a jobboldal akkori vezetője 2000-ben demonstratív látogatást tett a szent helyen, ezt Arafat és a PFSZ "provokációként" értelmezte, és jó ürügynek látta az új intifáda kirobbantására.

A Palesztin Hatóság nyilvánvalóan azért veszi át egyre inkább a Hamász nyelvezetét, azért uszít saját médiáiban is egyre inkább Izrael és a zsidók ellen, mert maga mellé akarja állítani a csalódott, radikalizálódó fiatalokat, hogy így erősítse meg gyorsan erodálódó saját hatalmát. Sokan azonban nem is a hatóságot, hanem egy Izraelben élő radikális iszlamista sejket, Raed Salah-t, a kalifátusért küzdő Iszlám Mozgalom vezetőjét, a Hamász egyik "szponzorát" sejtik a terrorhullám hátterében, aki eddig is számos jelét adta annak, hogy Izraellel szemben a legszélsőségesebb antiszemita retorikától (pl. a vérvád felidézésétől) sem riad vissza.

"Nem politikailag szervezik ezt a mozgalmat, hanem a hangulatkeltéssel. Azzal, hogy hazug módon azt állítják, Izrael valamiféle egyoldalú változást tervez a Templomhegyen. Ezt csak ürügynek használják, a fiatal palesztinok mobilizálására" – nyilatkozta a hvg.hu kérdésére Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki szerint a legveszélyesebb az, hogy a politikai konfliktusba vallási elemeket visznek.

"Semmi okuk aggódni a mecset miatt, sőt, épp a Waqf az, amelyik megengedi fiatal palesztinoknak, hogy onnan elűzzenek látogatókat." Ilan Mor attól tart, hogy ha minden így folytatódik, akkor a helyzet kezelhetetlenné válik, hiszen senki nem várhatja el Izraeltől, hogy tétlen maradjon. "Nincs olyan, hogy az erőszak ördögi köre. Palesztin terrorcselemények vannak, és rájuk adott izraeli önvédelmi válaszok" – hangsúlyozta a diplomata, elismerve, hogy a zsidók közt is vannak szélsőjobboldali radikálisok, de azok egyrészt kisebbségben vannak, másrészt, ha terrorcselekményt követnek el, azonnal lefogják és elítélik őket.

"Nem tudom, mi a célja Mahmúd Abbásznak, de a hazugságaival folyamatosan olajat önt a tűzre. Igazi államférfi nem így viselkedik" – mondta az izraeli nagykövet, aki azt gyanítja, a palesztinok csupán a világ figyelmét akarják felhívni helyzetükre, azt akarják, hogy legyen nagyobb a nemzetközi nyomás Izraelen. "Nem akarják megérteni, hogy céljaikat, az izraeli megszállás megszüntetését, a saját állam kikiáltását csak tárgyalások útján tudják elérni, nem merényletekkel."

Humusszal a békéért

Érte-e már mérhető gazdasági kár Izraelt egyrészt a terrorhullám, másrészt az iszlamista szélsőségesek és a nyugati baloldal által közösen hirdetett nemzetközi bojkottmozgalom (BDS) miatt? – kérdeztük a nagykövettől. "Marginális" – mondta, és egy példával válaszolt: a SAS légitársaság beszüntette az egyik közvetlen járatát Izraelbe, ami egyfajta "indirekt bojkott", a palesztinok által előállított helyzetre tekintettel. "Egy erőszakhullám természetesen mindig a turizmus visszaesésével jár, és ez az ágazat kulcsfontosságú az izraeli GDP-ben. Ezért is célunk, hogy végre helyreálljon a nyugalom" – mondta Ilan Mor.

Zaka önkénetesek az egyik támadás után - Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A legújabb hírek szerint egyébként lassan visszatér az élet a jeruzsálemi üzletekbe, az éttermek, kávézók újra kinyitnak, a Kneszet (parlament) gazdasági bizottsága hamarosan megtárgyalja, hogyan segíthetnék a főváros gazdaságát.

A nyugati média igen szemérmesen kezeli az izraeli gyilkossághullámot, ha pedig beszámol róla, igen egyoldalú, illetve tettes és áldozat közé szinte egyenlőségjelet tevő, az "erőszak spiráljáról" szóló, relativizáló módon teszi. Nem áll éppen a helyzet magaslatán a világszervezet sem, amely eddig folyamatosan, egyoldalúan a zsidó államot ítélte el az erőszak gerjesztéséért, most pedig annak oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO – a palesztin elvárásnak megfelelően – egészen komolyan a muszlim mecset részévé deklarálná a zsidóság szent helyét, a siratófalat (más nevén Nyugati falat).

Apró reménysugarat jelenthet, hogy a minap 1500 arab és zsidó tüntető együtt demonstrált a fővárosban a békés együttélésért (mottó: "nem adjuk meg magunkat a kétségbeesésnek"), egy netanyai humusz-étterem pedig közölte, féláron adja a hagyományos csicseriborsó-pástétomot, ha arabok és zsidók egy asztalhoz ülnek. A Hummus Bar menedzsere szerint eddig siker koronázta a békés egymás mellett evést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az apa férfi, az anya főz, a nemzeti feleségjelölt meg csalódottan ácsorog a karcagi focipályán

Az apa férfi, az anya főz, a nemzeti feleségjelölt meg csalódottan ácsorog a karcagi focipályán

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset