szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szabad a szerelem Man szigetén: péntektől nemtől függetlenül bárki házasodhat bárkivel a felnőttek között, pontosabban már az egynemű párok házasságát is engedélyezi törvény. A jogszabályban a bejegyzett élettársi kapcsolat is szerepel, így akár ezt is választhatják a párok, legyen szó akár hetero-, akár homoszexuálisokról.

Allan Bell
©

Az Ír-tengeren fekvő Man sziget a Brit-szigetek földrajzi középpontja. Nagyjából egyenlő távolságra fekszik Írországtól, Skóciától és Angliától is. Nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik. Az Európai Unió területének sem része, de vámterületének igen.

A szigeten 24 évvel ezelőtt szüntették be a homoszexualitás büntetését. Egy idei törvénynek köszönhetően pedig péntektől a melegházasságokat is engedélyezik. A jogszabályt áprilisban fogadta el a helyi parlament, de életbe lépéshez szükség volt a brit királynő jóváhagyására is – II. Erzsébet ezt múlt szerdán adta meg.

Allan Bell, a 85 ezer fős sziget vezető minisztere régóta harcolt már az azonos neműek házasságának legalizálásáért. A 69 éves politikus nyíltan vállalja homoszexualitását, 20 éve él együtt a barátjával. Nem tervezik, hogy rögtön összeházasodnak, reméli ugyanakkor, hogy péntektől sorban állnak majd a párok az illetékes hivatalnál – mondta a The Guardian munkatársának.

A sziget püspöke nem támogatta a melegházasságok legalizálását. A helyi parlament felső házának tagjaként ő képviselte az ellenoldalt ebben az ügyben.

A helyi melegközösség viszont üdvözölte, hogy most már ők is szabadon és törvényesen együtt élhetnek vagy akár házasodhatnak.

Örömét fejezte ki mások mellett Alan Shea, aki egy 1991-es nemzeti ünnepen óriási felháborodást keltett azzal, hogy egy koncentrációs tábor lakójának öltözött, így vont párhuzamot a szigeten uralkodó homofóbia és a náci korszakban tapasztalt meleggyűlölet között. Mindezt tette akkor, amikor elvileg még életfogytig tartó büntetést is kiszabhattak Man szigetén azokra, akiket melegszexen kaptak.

©

Ez az amatőr videó a leírás szerint a Man szigeti melegjogi aktivisták 1991-es fellépéséről szól. Alan Shea 374:37-től látható a felvételen a csíkos rabruhában.

Alan Shea és barátja, Stephen Moore négy éve élnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, és úgy tervezik, hogy jövőre házasodnak össze. A férfi elhíresült csíkos rabruháját pedig egy ideje már az egyik helyi múzeumban őrzik.

A The Guardian tavaly októberi cikke itt olvasható arról, mivel érvelt a két oldal, amikor még csak tervezték a melegházasságok legalizálását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében