szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

2017 nem lett a béke éve, sőt, tovább mélyültek a konfliktusok a világban, és a klímaváltozás sem lassult, az ENSZ főtitkára ezért egységre szólított fel, hogy megvédhessük közös értékeinket.

Az egész Földre kiterjedő vészriadót fújt újévi beszédében vasárnap ENSZ-főtitkár a világszerte jelentkező konfliktusok és egyéb veszélyek miatt.

Újévi köszöntőjében Guterres emlékeztetett: amikor egy éve hivatalba lépett, még arra szólított fel, hogy 2017 legyen a béke éve. "Sajnos ennek ellenkezője következett be" – tette hozzá.

A konfliktusok elmélyültek, és újabb veszélyek merültek fel. A hidegháború vége óta nem látott mértékűvé nőttek az atomfegyverekkel kapcsolatos aggodalmak – utalt Guterres Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjára.

"A klímaváltozás gyorsabb nálunk" – figyelmeztetett Guterres, aki szót ejtett a világszerte növekvő egyenlőtlenségekről, és az emberi jogok megsértésének súlyos eseteiről is.

Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor azt mondta: a konfliktusok rendezhetőek, a gyűlölet leküzdhető, "a közös értékeink pedig együttes erővel megvédelmezhetőek". "Egységesnek kell lennünk, hogy ez sikerüljön", az egység az út, és "a jövőnk függ ettől" – mondta Guterres.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!