Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meg nem értett és végletekig kihasznált áldozatnak tartotta magát a brit Greville Wynne, aki meghatározó szerepet játszott abban, hogy a kubai rakétaválságból nem lett világháború. A briteknek dolgozó ügynököt végül Budapesten tartóztatták le 1962-ben, s az MI6 sokáig tagadta, hogy közük lenne a szovjet börtönben sínylődő kémhez. Wynne életéről most kezdenek filmet forgatni, s a főszerepet a Scherlockból, a Doktor Strange-ből vagy a Bosszúállókból is ismert Benedict Cumberbatch játssza.

Meglepően kevesen ismerik világszerte Greville Wynne történetét, pedig a villamosmérnökként végzett brit ügynök többször is az életét kockáztatta azért, hogy a Szovjetunió ne kerekedhessen felül a hidegháború éveiben. A legtöbbet 1960 után tette: a brit hírszerzéssel már 1938 óta együttműködő Wynne üzletemberként rendszeresen megfordult a vasfüggöny mögött lévő kelet- és közép-európai országokban, s ezért arra kérte meg őt a brit titkosszolgálat, az MI6 ügynöke, majd későbbi vezetője, Dickie Franks, hogy utazzon Moszkvába és vegye fel a kapcsolatot a szovjet titkokat átadni kívánó Oleg Penykovszkijjal.

Wynne – több hónapos felkészülés után – el is utazott a szovjet fővárosba, és át is vette a titkos anyagokat a szovjet katonai titkosszolgálat, a GRU ezredesétől, majd azokat hazacsempészte Nagy-Britanniába. A csempészésre azért kényszerült, mert a dokumentumokat először a brit nagykövetség diplomáciai postájával próbálta meg Londonba küldeni, ám a moszkvai brit nagykövet félt a felelősségtől, és elzavarta Wynne-t.

Penykovszkij életfontosságú titkokat szolgáltatott ki: ő volt az, aki megerősítette, hogy Moszkva atomrakétákat kíván telepíteni Kubába, s e mellett fontos részleteket is elárult a szovjet nukleáris arzenálról, valamint a hadsereg helyzetéről és a hagyományos fegyverekről (a borítóképen a CIA a 60-as évek elején készült felvétele a moszkvai Vörös téren felvonultatott R-12-es közép-hatótávolságú rakétáról).

A Penykovszkij által átadott anyagok jelentőségét mutatja, hogy az ezredest a mai napig sokszor úgy emlegetik, hogy ő az az ügynök, aki megmentette a világot. A GRU-tiszt egyébként először az amerikaiaknál jelentkezett – egy Moszkvában várost néző amerikai csoporthoz csapódott, s megkérte a turistákat, hogy juttassák el a CIA-nak az általa küldött anyagokat – ám a CIA nemigen hitt neki, s így került Penykovszkij a britekhez. Wynne és Penykovszkij végül még össze is barátkozott, a két férfi nem egyszer ment el együtt inni.

Moszkva, a Vörös tér – 1965
©

A mindkét félnek gyümölcsöző kapcsolat – a szovjet tiszt pénzt kapott a titkos iratokért – nem tartott túl sokáig; az amerikaiakhoz beépült szovjet ügynökök már 1962 elején megsúgták Moszkvának, hogy Penykovszkij átállt a gaz kapitalisták oldalára. Nem akarták azonban túl korán lebuktatni – védeni próbálták a CIA-ba beépült téglákat – így addig ügyeskedtek, amíg úgy nem tűnhetett, a szovjetek maguk jöttek rá a GRU-ezredes árulására. Átkutatták Penykovszkij lakását és megtalálták a dokumentumok lefényképezéséhez használt fényképezőgépet, s néhány fordulónyi kihallgatás után a rangjától és kitüntetéseitől megfosztott kettősügynök elárulta, hogy Wynne volt a kapcsolata.

Az újabb közép-európai üzleti úton lévő Wynne-t Budapesten kapcsolták le 1962 novemberében – az akkor a Városligetben tartott nemzetközi vásáron – s a magyar titkosszolgálat azonnal át is adta őt a szovjeteknek. Penykovszkijt halálra, Wynne-t pedig hosszú börtönbüntetésre ítélték, s nem lett volna angol, ha az ítélet elhangzása után nem azt súgta volna oda feleségének, Sheilának, hogy: „azt hiszem ez most nem egy nyári üdülőtábor lesz”. Végül nem sokat töltött rács mögött: a britek, akik a per idején tudni sem akartak róla – valószínűleg védeni próbálták a lefülelt ügynököt –, kicserélték őt a szovjeteknek folytatott kémkedésen ért, s 25 évre ítélt Gordon Lonsdale-ért. Az 1964-es csere úgy zajlott le, mintha egy kémfilmből vágtak volna ki egy jelenetet: a két fogoly Berlinben sétált át az övéi oldalára.

Wynne, aki már ügynökösködése idején sem volt elégedett azzal, ahogy bántak vele, hazatérése után két könyvet is írt, s azt ismételgette, nem volt túl jó a szovjet börtönben, de az még mindig jobb volt, mint az MI6-es kiképzés. Első házassága is ráment az ügynökösködésre, Sheila még ott volt ugyan a moszkvai peren, viszont elvált Wynne-től, amikor az visszatért hazájába. (Az alábbi összeállításokban moszkvai peréről, berlini szabadulásáról, hazatéréséről, első otthoni interjújáról láthatók filmes dokumentumok.)

Wynne végig úgy érezte, hogy fölösleges veszélyeknek tették ki, s nem is értékelték, amit a hazájáért tett. Az angol titkosszolgálatok többször is megüzenték neki, nem örülnek annak, hogy könyveiben túl sokat árul el kémtevékenységéről, ám Wynne-t ez nem különösebben zavarta, s folytatta a részletek kiteregetését. 1967-es könyvéről a szocialista blokk országainak lapjai is hírt adtak, a szlovákiai Új Szó cikke a neten is olvasható:

Részlet az Új Szó 1967. november 29-i számából
©

Közben helyreállította cégét is, s sikeres üzletemberként ment nyugdíjba. Viszont nem jutott neki igazán hosszú élet: 1990-ben, 70 évesen, gégerákban halt meg egy londoni kórházban.

Nem sokkal az előtt, hogy bejelentették a Wynne életének megfilmesítését, a meg nem értett kém egy időre visszakerült a köztudatba: családtagjai úgy döntöttek, 6 millió fontért eladják Wynne házát. A London Chelsea kerületében álló épület igazi különlegesség, a ház belseje az 1960-as éveket idézi, nem véletlen, hogy több olyan filmet is forgattak a falak között, amelyek a hidegháború időszakában játszódtak.

Kém vagy félrevezető?

Míg Nyugaton Oleg Penykovszkijt általában úgy tartják számon, mint aki kulcsfontosságú szovjet titkokat adott át a briteknek, akadnak, akik úgy vélik, a GRU-ezredes Moszkva tudtával cselekedett, s az volt a feladata, hogy félrevezető információkkal tömje a nyugatiakat. Például azt sulykolja, hogy a szovjet nukleáris fegyverek nem fejlettek: gondok vannak az üzemanyag-ellátással, illetve az irányítórendszerekkel is. Akik nem hittek Penykovszkijnak, azt is hangsúlyozták, hogy a GRU-ezredes néha eredeti dokumentumokat adott át Wynne-nek, s ha valóban kém lett volna, aligha lophatott volna el ilyen anyagokat.

Penykovszkij halála körül sincs minden rendben: akadnak, akik azt állítják, hogy nem is lőtték főbe, hanem büntetésképpen – hogy az árulást fontolgató szovjet polgárokat megrémisszék – élve égették el őt. És persze léteznek olyan összeesküvés-elméletek is, amelyek szerint a valóságban nem végezték ki őt, hanem új személyazonosságot adtak a GRU-tisztnek. Egy Penykovszkij után lelépett szovjet KGB-ügynök, Vlagyimir Szaharov szerint viszont Penykovszkij valódi titkokat szolgáltatott ki. Szerinte ugyanis annyi fej hullott az ügy miatt, hogy az aligha lehetett színjáték.

Íme, egy dokumentumfilm a Penykovszkij-ügyről, benne a bírósági tárgyalással, amelyen halálra ítélték:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

A hat leghíresebb kémcsere: bukott kancellár és a tengeralattjárók

Az USA és Oroszország bejelentette, hogy négy Oroszországban raboskodó, korábban állítólag az USA-nak dolgozó kémért cserében elengedik a most letartóztatott tíz – feltételezett - orosz ügynököt Amerikában. Most a hat leghíresebb hidegháborús kémcserét idézzük fel.