Egyre gyorsabban éljük fel a Föld erőforrásait

Idén minden eddiginél korábban érkezünk el a túlfogyasztás napjához.

  • hvg.hu/MTI hvg.hu/MTI
Egyre gyorsabban éljük fel a Föld erőforrásait

A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberek forrásigényével. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik – vagyis amikor a fogyasztás eléri azt a mennyiséget, aminek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

A túlfogyasztás napja idén már augusztus elsején elérkezik – egy nappal korábban, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban az emberiség 212 nap alatt használta el az éves mennyiséget. A túlfogyasztás az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése nyomán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta minden évben egyre korábban jön el a nap, amikor átlépjük a fenntarthatósági szempontból ideális határt.

Az elmúlt évtizedekben a gazdasági fejlődés lassulása - amely az energiaszükségletek csökkenésével jár -, pozitív irányba mozdította el az ökológiai mutatót. A 2007-2008-as pénzügyi válság pedig öt nappal tolta ki a túlfogyasztás napját. Az 1980-as és 1990-es évek gazdasági visszaesései ugyancsak enyhítettek a bolygóra nehezedő nyomáson, akárcsak az 1973-as olajválság.

A szervezet szerint a legnagyobb problémát az egyre angyobb mértékű élelmiszer-gyártás, a túlzott ásványianyag-kitermelés, erdőirtás és fosszilistüzelőanyag-égetés jelentős mértékben hozzájárul a túlfogyasztáshoz, hosszú távon pedig még nagyobb gondokat okoz - a szakértők szerint a talajerózió, a vízhiány és az éghajlati változások egyre szembetűnőbbek.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.