szerző:
hvg.hu/MTI

A kérdés régóta napirenden van, Moszkva nem igazán örül neki.

Az ukrán és orosz ortodox egyház különválasztásáról tárgyalt pénteken I. Bartolomaiosz konstantinápolyi, és Kirill moszkvai pártiárka. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a felek négy órán keresztül egyeztettek, és bár a megbeszélés során az ukrán egyház helyzetére is kitértek, egyelőre nem tudni, hogy mire jutottak.

Petro Porosenko ukrán elnök legutóbb augusztus 24-én, az Ukrajna függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén beszélt arról: Kijev határozott szándéka, hogy többé ne függjön attól az orosz egyháztól, amely

megszenteli Putyin Ukrajna elleni hibrid háborúját.

Az orosz és az ukrán ortodox egyház szétválásának folyamata már a Szovjetunió felbomlása után kezdődött. Az ellentétek egyre inkább felerősödtek a Krím bekebelezése és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták fellépése óta.

Nemrég mi is megírtuk, hogy kibertámadás érte több ortodox vallási vezető e-mail-fiókját. Több orosz-ukrán vitában érintett érsek és más magas rangú tisztviselők fiókját is támadás érte, a támadás mögött a Fancy Bear nevű orosz hackercsoport állt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!