szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indonéz hatóságok folyamatosan kutatnak túlélők után, a településeken egyre kevesebb az ivóvíz és az élelem, ezért a lakók egy része fosztogatásba kezdett.

A hivatalos adatok szerint már 832 halottja van az Indonéziához tartozó Celebesz szigetén pusztító földrengéseknek és szökőárnak. Az NDTV szerint a nemrég bejelentett adat csaknem duplája annak a számnak, amit alig néhány órával ezelőtt közöltek, és az indonéz alelnök, Jusuf Kalla szerint ez még mindig nem végleges: a hatóságok még mindig kutatnak túlélők és áldozatok után, akiknek száma elérheti akár az ezret is.

A földrengések pénteken kezdődtek a szigeten, amit csaknem 3 méter magas szökőár követett. A partra érkező hullámok szinte mindent letaroltak, ami a földrengés után még épen maradt, a legtöbb ember a tenger partján fekvő palui területen vesztette életét, ahol éppen egy fesztivált tartottak, mikor a szökőár lecsapott.

A törmelékek között több százan kutatnak hozzátartozóik után. A természeti katasztrófa a Palutól északabbra fekvő Donggala halásztepelülésen is súlyos pusztítást végzett, de innen egyelőre nem érkeztek jelentések, a hatóságok ugyanis a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt még nem tudtak kapcsolatba lépni a helyiekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!