szerző:
hvg.hu/MTI

Nikola Gruevszkinek hamarosan börtönbe kell vonulnia, de a macedón parlament nem szavazta meg mandátumának visszavonását.

Korábban mi is megírtuk, hogy jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték a volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit. A politikust azért ítélték el, mert kiderült, hogy 2012-ben befolyásolta egy 580 ezer eurós, páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt közbeszerzést, így a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. Amikor ez kiderült, Gruevszki mindent tagadott, és azt állította, az egész ügyet az ellenzék rendezte meg, hogy őt lejárassa, és minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog ellene.

A Vesti.mk macedón hírportál szerint viszont hiába a jogerős ítélet, Gruevszki parlamenti képviselő marad, miután a szkopjei képviselőház pénteken nem szavazta meg a politikus mandátumának a visszavonását. A 120 tagú parlamentben 58-an szavaztak Gruevszki mandátumának visszavonására, 29-en pedig ellene, a lépéshez azonban kétharmados többségre lett volna szükség, vagyis 80 képviselőnek kellett volna igennel szavaznia ahhoz, hogy Gruevszki a jövőben ne ülhessen a parlamenti padsorokban.

A Macedóniát tíz évig – 2016-ig – vezető jobboldali Gruevszki ellen további négy ügyben folyik még eljárás: korrupció, hivatali visszaélés, választási csalás és törvénytelen lehallgatások miatt.

A politikus korábban Orbán Viktor szövetségesének számított, már tavaly a Stop Soroshoz hasonló mozgalmat indított országában, amely aztán végül elbukott, ősszel pedig a magyar miniszterelnök kiutazott Macedóniába, hogy kollégája mellett kampányoljon. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első és nem kér a migránsokból.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba