szerző:
hvg.hu/MTI

Egy török lap szerint az újságírót megölő szaúdi csoport már a férfi érkezése előtt a gyilkosságot tervezgette, a szaúdi kormány viszont korábban azt állította, a vita hevében ölték meg Hasogdzsit.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy hangfelvétel is készült Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról. Ezt a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is megerősítette, és azt is elmondta, hogy a felvételt megosztották a szaúdi, az amerikai és a francia kormánnyal is. A hangfelvételek arról tanúskodtak, hogy szaúdi ügynökök ölték meg a férfit.

Most egy török lap, a Hürriyet azt írja, nem is egy, hanem két hangfelvétel készült, az egyik, eddig ismeretlen anyagot nem sokkal a szaúdi újságíró meggyilkolása előtt vették fel. Ennek tartalma a cikk szerzője szerint ellentmond a Rijád által felvázolt verziónak. A cikk szerint a 15 perces felvételen a Szaúd-Arábiából érkezett különleges kommandó tagjai már Hasogdzsi konzulátusra érkezése előtt a gyilkosság előkészületeiről beszéltek, és kísérletet sem tettek a tárgyalásra, hanem rögvest megfojtották, mihelyt az újságíró belépett a diplomáciai képviseletre. A felvételt a török hatóságok rögzítették, amelyek a gyilkosság után felvették a szaúdi csoport külföldi telefonbeszélgetéseit is.

A szaúdi ügyészség viszont korábban arról számolt be, hogy az újságíró hazaszállítása céljából Isztambulba utazó csoport vezetője adott utasítást Hasogdzsi meggyilkolására, miután szép szóval nem tudták rávenni arra, hogy velük tartson.

Az egyik kormányközeli médiavállalathoz tartozó török lap azután hozta nyilvánosságra az újabb értesülést, hogy csütörtökön a szaúdi ügyészség halálbüntetést kért öt vádlottra a Hasogdzsi halála miatti büntetőperben. Az eljárásban további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt semmivel nem gyanúsítják.

Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos