szerző:
hvg.hu

Az ügy egyik vádlottja szerint az oroszbarát Manuel Ochsenreiter adott utasítást arra, hogy gyújtsák fel az ungvári irodát.

Manuel Ochsenreiter német újságíró, a bevándorlásellenes német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavalyi megtámadására – írja a 444 az ügy egyik lengyel vádlottja, a 28 éves Michal Prokopowicz állításaira hivatkozva.

Prokopowicz az egyike annak a három, szélsőjobboldali csoporthoz tartozó lengyel állampolgárnak, akik tavaly februárban felgyújtották az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodát.

Kijev és Budapest viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt korábban sem volt súrlódásmentes, a februári támadás csak még nagyobb indulatokat szült. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor be is kérette az ukrán nagykövetet, majd azt hangoztatta, hogy "a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak" Ukrajnában.

Az ukránok azonban azt mondják, a támadást valójában Moszkva szervezte, mert tovább akarták élezni vele az amúgy is feszült magyar–ukrán viszonyt.

Prokopowicz vallomása szerint Manuel Ochsenreiter német újságírótól kapott utasítást és pénzt, hogy gyújtogassanak. Ochsenreiter ügyvédje a Radio Free Europe-nak adott nyilatkozata szerint az ügyfeléről szóló állítások hamisak, és nincs tudomása arról, hogy az újságírót bármivel is megvádolták volna.

Az 1976-ban Baden-Württemberg tartományban született, marketingkommunikációs végzettséggel rendelkező Manuel Ochsenreiter az orosz propagandamédiumok, a Russia Today és a Sputnik News egyik leggyakoribb szereplője, ha Németországról kell valamit szakérteni – írja róla az Azonnali.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvények veszélyesek

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvények veszélyesek

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót