szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A londoni parlament alsóházának volt elnöke szerint a háború utáni időszak legnagyobb hibája a kilépés.

Bercow-nak meggyőződése, hogy a brit parlament még öt év múlva is a Brexitről fog tárgyalni, "sőt lehet, hogy még 15 év múlva is". A politikus, aki tíz év után október 31-én távozott az alsóház elnöki tisztségéből, a Londonban dolgozó külföldi tudósítók szakmai szervezetének (Foreign Press Association, FPA) szerda esti rendezvényén beszélt erről.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a Brexit jót tesz-e az Egyesült Királyság nemzetközi megítélésének, azt mondta: az őszinte válasz erre az, hogy nem. Hozzátette azt is, hogy mindezt most már szabadon elmondhatja, mivel nem köti a pártatlanság kötelme, amelyhez alsóházi elnökként mindig tartania kellett magát.

Hét ok, amikért hiányozni fog a brit parlament különc elnöke

Ruhájával, számláival és szavaival is sokakat sértett meg, mégis tíz éve őrzi házelnöki pozícióját a brit alsóházban John Bercow. A különc politikusnál már csak felesége furcsább figura.

Bercow-t már házelnöki időszaka alatt is súlyos bírálatokkal illették pártja, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői, akik megkérdőjelezték pártatlanságát a Brexit-folyamat parlamenti ügymenetének irányításában. Többször komoly konfliktus támadt közte és a kormány között is, legutóbb például márciusban, amikor egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva megtiltotta, hogy Theresa May akkori miniszterelnök az EU-val kötött Brexit-megállapodás nem sokkal korábban elvetett verzióját "változatlan vagy jórészt változatlan" formában újból a ház elé terjessze.

A konfliktus jeleként a Konzervatív Párt nemrégiben bejelentette, hogy a parlamenti konvenciókkal szakítva ellenjelöltet állít Bercow-val szemben a házelnök választókerületében a december 12-i előrehozott választásokon. Ez azonban jelentőségét vesztette, miután Bercow azóta távozott posztjáról, és a választásokon sem indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta