szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bejelentést kapott a rendőrség egy készülő merényletről, amit egy járműre szerelt bombával akartak elkövetni egy Belfastból Skóciába tartó kompon.

Bombát találtak egy teherautón az észak-írországi Lurgan városának egyik ipartelepén csütörtökön.

Sean Wright, az észak-írországi rendőrség (PSNI) terrorista bűncselekményekben illetékes nyomozó osztályának vezetője közölte, hogy bejelentés érkezett hozzájuk egy készülő merényletről, amelyet egy járműre szerelt robbanószerkezettel akartak elkövetni egy Belfastból Skóciába tartó kompon.

A PSNI nyomozója szerint a rendőrség által gyűjtött információk arra utalnak, hogy szakadár köztársasági csoportok szándékosan telepítették a robbanószerkezetet a teherautóra.

Wright elmondta: egy további bejelentést is kaptak arról hétfőn, hogy a robbanószerkezet egy meghatározott szállítmányozási vállalathoz tartozó teherautón lett elrejtve, ami miatt mintegy 400 járművet kutatták át.

A szerkezetet végül egy nagy teherbírású járművön találták meg a Silverwood ipartelepen (Lurganban)

- közölte Wright, hozzátéve, hogy a pokolgépet tűzszerészek hatástalanították.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen. Ilyen szervezet a 2012-ben alakult Új IRA is.

Írország szombaton választ

Az ír egyesülést zászlajára tűző, baloldali Sinn Féin tűnik a legesélyesebbnek a szombati parlamenti választásokon, a kedden közzétett felmérési eredmények szerint ugyanis a szavazatok 25 százalékára számíthat, megelőzve ezzel a két nagy jobbközép pártot, a kormányzó Fine Gaelt és a kabinetjét külsőleg támogató Fianna Fáilt.

A Sinn Féin az egyetlen jelentős ír párt, mely Írországban és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban egyaránt aktív. Írországban 1997-ben jutott be a parlamentbe, azóta főként a határ menti régiók és Észak-Írország közötti történelmi kapcsolatok helyreállításán, az ír egység megteremtésén fáradozik.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin az észak-írországi brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt párt soha nem ismerte el.

A The Irish Times című lap által megrendelt közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy Leo Varadkar miniszterelnök pártja, a Fine Gael a harmadik helyre szorult 20 százalékkal, a Fianna Fáil a második 23 százalékkal. Ennek alapján Mary Lou McDonald pártja, a győzelemre esélyes Sinn Féin valószínűleg nem lesz képes önállóan kormányt alakítani, de mindenképpen kulcsszerepet játszik majd egy új koalíciós kabinet megalakításában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszatérne a Google a Huawei telefonjaira

Visszatérne a Google a Huawei telefonjaira

Koronavírus: Kínában csökken a halálozások száma

Koronavírus: Kínában csökken a halálozások száma

A vizsgáztató és a buszsofőr is a bíróság elé állhat a tótkomlósi tömegszerecsétlenség miatt

A vizsgáztató és a buszsofőr is a bíróság elé állhat a tótkomlósi tömegszerecsétlenség miatt