szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína 30 tonna orvosi felszerelést szállított a koronavírus-járvány által sújtott Olaszországnak, s ezzel Peking igyekszik úgy beállítani magát, mintha az EU-tagországok helyett az ázsiai ország mentené meg az olaszokat. A valóság azért egy kicsit más, ahogy az olaszoknak küldött orosz segélyek mögött is vannak egyéb megfontolások. Kuba viszont úgy tűnik, tényleg hátsó szándékok nélkül segített.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ilyen egy igazi win-win helyzet. Luigi Di Maio, Olaszország EU-szkeptikus külügyminisztere fogadja a Kínából érkező 30 tonna segélyt, amely az után jött, hogy a politikus telefonon beszélt kínai kollégájával, Vang Jivel: Di Maio ugyanis rúghat még egyet a szerinte segítségre képtelen EU-n, Vang Ji viszont megmutathatja, hogy hazája – ahonnan tavaly kiindult a járvány – a koronavírus elleni nemzetközi harc élharcosává vált.

Bármilyen meggyőző is a kép, az igazság más. A 30 tonnás szállítmányt nem Di Maio intézte, az azért érkezett, mert a kínai Vöröskereszt viszonozta az olasz testvérszervezet gesztusát. Az olaszok ugyanis egy hónappal korábban maguk küldtek 18 tonnás segélyszállítmányt Vuhanba. Így Di Maio és Vang Ji sem erről a szállítmányról tárgyalt, hanem arról, hogy Olaszország, amely a többi EU-tagállammal versenyezve rendelt lélegeztetőgépeket Kínából, szeretett volna a várólista élére ugrani. Egyelőre nem nagy sikerrel, ugyanis ez a szállítmány egyelőre nem érkezett meg az országba.

©

Kínai himnusz az erkélyen

A valóságtól független Kínában jól kihasználták az orvosi eszközök Olaszországba küldésében rejlő propaganda-lehetőséget: a tévékben például bemutatták azt a – hamisított – képsort, amelyen állítólag egy hálás olasz férfi a kínai himnuszt énekli. A The Diplomat című folyóirat szerint az akció elsősorban belföldre szólt: a járvány által leginkább érintett kínai nagyváros, Vuhan lakói állítólag nem voltak elég lelkesek, amikor meg kellett köszönni az odalátogató Hszi Csin-ping pártvezérnek és államfőnek a Pekingből érkezett segítséget, most viszont a kormányzó kommunista párt büszke lehet arra, hogy legalább a külföld hálás Kínának.

A The Diplomat arról is beszámolt, hogy több kínai cég is segédkezett: a ZTE kétezer szájmaszkot adományozott az egyik olasz tartománynak, a Huawei pedig ígéretet tett arra, hogy kialakítja az olaszországi kórházakat összekötő számítógépes felhőt. A ZTE-ben és a Huawei-ben egy a közös: mindkét cég érintett az európai 5G hálózat kiépítéséért folyó versenyben, s a kínaiak megítélése eddig viszonylag rossz volt, mivel a vádak szerint az ázsiai vállalatok túl közel állnak a kínai államhoz. „Kínának tervei vannak Olaszországgal, Peking érdekelt abban, hogy bevonja az olasz kikötőket és utakat az „egy Övezet, egy út” projektbe, s nagyon részt akar venni az 5G-hálózat kiépítésében is. És Olaszország arra is alkalmas lehet, hogy ott egy kicsit aláássák a nyugati államok együttműködését, illetve az amerikai befolyást” – írta a The Diplomat.

©

Orosz számítások

Di Maio nem sokkal később egy Rómához közeli reptérre is kiment, hogy ott az Oroszországból érkezett segítséget fogadja: tíz gép szállított orosz szakértőket, fertőtlenítő járműveket, illetve vírusteszteléshez szükséges eszközöket. Oroszország – különösen abban az időben, amikor a Moszkva-barát Matteo Salvini töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztet – igyekezett kiemelkedően jó kapcsolatokat kiépíteni Rómával, és rávenni az országot arra, hogy ne járuljon hozzá a Krím 2014-es elfoglalása miatt Oroszország ellen bevezetett EU-szankciók meghosszabbításához.

©

Miközben az orosz kormányközeli médiumok szinte élőben kísérték végig a szállítmányt, egy olasz ügyvéd, Alexandro Maria Tirelli nyilatkozott a RIA orosz hírügynökségnek és közölte: hazáját csak az mentheti meg, ha azonnal felfüggeszti az Oroszország elleni szankciókat. Szerinte Olaszország szenvedte el a legnagyobb veszteséget a szankciók miatt, s ha a büntetőintézkedések érvényben maradnak, csak tovább romlik a gazdasági helyzet. Tirelli azt sürgette, hogy Róma azonnal kérjen autonómiát az EU-n belül, s Brüsszel tegye lehetővé, hogy valamennyi tagállam azzal kereskedjen, akivel akar.

Egyébként az is kérdéses, hogy Oroszország, amely maga is egyre inkább merül el a járványban, mennyire tudja nélkülözni a száz, Olaszországba küldött szakembert: orosz források szerint valamennyien kiváló tudósok, akik segítettek az afrikai ebolajárványok megfékezésében is.

©

Orvosdiplomácia Kubából

Kuba a koronavírus-járvány által leginkább érintett tartomány, Lombardia kérésére küldött 36 orvost és ápolót Olaszországba. Az olaszok jelentősen megkönnyítették a túlterhelt hazai egészségügyi személyzetnek segítő külföldiek érkezését: elég, ha az orvos jelentkezik saját hazájában, az olasz hatóságok vizsgálat nélkül elismerik az önkéntesek diplomáját.

Kuba – ahol ugyan komoly gondok vannak az egészségügyi rendszer működésével, viszont kimagaslóan magas az ezer főre jutó orvosok száma – közismert „orvosdiplomáciájáról”: a szigetországból küldött doktorok korábban részt vettek a Haitin pusztító kolera-járvány, illetve az afrikai ebola megállításában, most pedig Olaszország mellett még öt országba, egyebek mellett Jamaicába, illetve Venezuelába küldtek orvosokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!