Tetszett a cikk?

Oroszországban tartalékegységet hoztak létre a rendvédelmi erők tagjaiból Fehéroroszország megsegítésére – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az interjúban közölte, milyen feltételekkel mennének be az orosz erők a szomszédos országba, s beszámolt arról is, hogyan áll az orosz koronavírus-vakcinák fejlesztése. Nem említette meg ugyanakkor azt, hogy az ellenzék legismertebb vezetőjét, Alekszej Navalnijt egy héttel ezelőtt méreggel akarták megölni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

„Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kérésére Oroszországban tartalékot hoztak létre a rendvédelmi erők tagjaiból, de az orosz erők addig nem cselekednek, amíg nem szabadulnak el a szélsőséges csoportok Fehéroroszországban és nem válik kezelhetetlenné a helyzet” – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 állami televízióban sugárzott interjújában. Putyin hozzátette: egyelőre nincs szükség az orosz fegyveres erők fehéroroszországi bevetésére. „Remélem nem is lesz, ebben Moszkva és Minszk teljes mértékben egyetért” – magyarázta az orosz államfő.

A bejelentés előzménye, hogy az augusztus 9-ei fehéroroszországi elnökválasztáson történt csalások miatti tiltakozások erőteljessé válása után Lukasenka kétszer is beszélt telefonon Putyinnal, aki akkor megígérte, ha szomszédját külföldi fenyegetés éri, Moszkva segítséget nyújt a két, laza föderációban lévő állam korábbi védelmi szerződései alapján. Lukasenka igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a tüntetéssorozatot a nyugati államok szítanák, s ezzel a politikus szerint előkészítik a Fehéroroszország elleni NATO-támadást. A NATO cáfolta, hogy támadásra készülne, s csapatokat vonna össze a határ közelében.

„Sokkal visszafogottabban és semlegesebben reagálunk a fehéroroszországi válságra, mint a nyugati államok, vagy akár az USA. Valamennyi oldalt vizsgáljuk, de úgy vélem, ez elsősorban a fehérorosz nép belügye. Persze nem mindegy, hogy mi történik a kulturális és nyelvi értelemben a hozzánk legközelebb lévő államban. Abból indulunk ki, minden oldalnak megvan a józan esze, hogy vér nélkül jöjjünk ki a válságból” – mondta Putyin.

Szerinte a fehérorosz rendfenntartó erők elég visszafogottan viselkednek, különösen ahhoz képest, ami más országokban történik. Van, ahol a fegyvertelen embert hátba lövik a rendőrök. Ezt valahogy nem ítélik el a világban, micsoda kettős mérce ez” – magyarázta az USA-beli zavargásokra utalva. „Viszont megengedhetetlen, hogy olyan, az alkotmányban nem szereplő testületek jöjjenek létre, amelyek meg akarják szerezni a hatalmat” – célzott a fehérorosz ellenzék által megszervezett koordinációs tanácsra.

Putyin beszélt a koronavírus-vakcináról is, hangsúlyozta, a Szputnyik V oltást állatokon és embereken is tesztelték, arról kiderült, hogy hatásos és veszélytelen. „A lányomon is működött, ott is megjelent a védettség. „Két oltás kell a védettséghez, az első után két napig a lányomnak magas láza volt, a második után pedig valamennyivel kisebb hőemelkedése. Most viszont már jól érzi magát, minden rendben van vele” – mesélte. Arról is beszámolt, hogy miközben készülnek a vakcina tömeges gyártására, szeptemberben készül el a második orosz koronavírus-vakcina. Ezt a szibériai Vektor laboratóriumban fejlesztik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Videós üzenetküldőt indított a Vimeo

Videós üzenetküldőt indított a Vimeo

Robotlábakon sétált odébb egy 7 ezer tonnás épület Kínában – videó

Robotlábakon sétált odébb egy 7 ezer tonnás épület Kínában – videó