szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyházfő eltért a vasárnapi áldásának szövegétől. Nem tudni, mire utalhatott.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A katolikus egyház feje, Ferenc pápa vasárnapi beszédében azt mondta, a „pletyka rosszabb, mint a koronavírus” – számolt be a Guardian.   

Ez azért is érdekes, mert az egyházfő eltért a szokásos vasárnapi áldásának szövegétől, hogy utaljon azokra és ismételten a gyakori pletykákra terelte a szót, amelyek a templomi közösségeken és a vatikáni bürokrácián belül terjednek.

A pápa szerint ez az, ami a leginkább megosztja most a katolikus egyházat. Anélkül, hogy bármi konkrétumot mondott volna a pletykák tárgyáról (vagy alanyairól), elmondta, hogy a legnagyobb pletykás az ördög és hogy ez az ő műve, hogy bomlassza az egyházat.

„Testvéreim, próbáljunk meg nem pletykálni. A pletyka egy rosszabb pestis, mint a koronavírus. Rosszabb. Tegyük meg ezt az erőfeszítést és ne pletykáljunk” – kérte a híveket.

Ferenc pápa továbbá arra is kitért, hogy meg kellene változtatni azt a gyakorlatot, hogy az evangéliumszakaszok elmondásánál csak négyszemközt lehet felhívni a hibákra a figyelmet.

A katolikus egyház már régóta ezt az „atyai korrekció” gyakorlatot követi a papok és az érsekek között. A tévedések így látatlanok maradnak.

Több, az egyházon belül történt szexuális zaklatás túlélője is ezt a gyakorlatot felelőssé tette azért, hogy sokáig nem robbantak ki a visszaélések és ez segítette az elkövetőket is abban, hogy megússzák a büntetést.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Újra gyengült a forint péntek reggelre

Újra gyengült a forint péntek reggelre

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere