szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz ellenzéki politikus elmondta a vádhatóság képviselőjének, mire emlékszik a mérgezése előttről.

Már egyáltalán nem szorul gépi lélegeztetésre, a mozgását fejlesztik, rövid időszakokra már el tudja hagyni a betegágyát – közölte hétfőn az ott lábadozó Alekszej Navalnijról a berlini Charité Egyetemi Kórház. Hogy beszél és sok mindenre emlékszik az előttről, hogy megmérgezték, már a múlt héten tájékoztattak.

Az orosz ellenzéki politikus a The New York Times (NYT) cikke szerint már arra is képes volt, hogy beszámoljon egy német ügyésznek a történtekről.

Tisztában van az állapotával, tisztában van azzal, mi történt, és azzal is, hol van”

– mondta a lapnak egy meg nem nevezett, magas rangú német biztonsági illetékes.

A NYT szerint a politikus visszautasította az együttműködést az orosz hatóságokkal, akik azt javasolták, hogy a két ország közösen vizsgálja ki az ügyét. A lap informátora azt is elmondta: úgy tudja, Navalnij, miután felépült, vissza akar térni Oroszországba.

Nem tervezi, hogy Németországban marad száműzöttként. Haza akar menni, hogy folytassa a misszióját”

– mondta a neve elhallgatását kérő illetékes.

Navalnij augusztus 22-én került a Charitéba Omszkból, ahol azt követően kezelték, hogy rosszul lett egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton. A gép pilótája kényszerleszállást hajtott végre, ez menthette meg a politikus életét. Miután kórházba került Oroszországban, mesterséges kómába helyezték, amelyből a múlt héten ébresztették fel. A német orvosok figyelmeztettek: nem tudni, milyen hosszú távú következményei lesznek a mérgezésnek, az informátor szerint azonban mentálisan épnek tűnik.

Csak ott nem lett meg Putyinék többsége, ahol Navalnij korrupciós ügyeket hozott nyilvánosságra

A hidegháborús fegyverkezési verseny idején a Szovjetunió fejlesztette ki, és Oroszország finomította tovább a novicsok idegmérget, amelyről Moszkva az erre vonatkozó, általa aláírt nemzetközi szerződés ellenére sem mond semmit.

Kedden délelőtt közvetlenül is életjelet adott magáról: az Instagram-fiókján jelent meg egy fotó róla, amint kórházi ágyán ül felesége és gyerekei társaságában. A kép mellett az olvasható, hogy hétfőn már egész nap gépi rásegítés nélkül lélegzett.

Nemrég a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriuma közölte, hogy Navalnijt a novicsok nevű orosz idegméreggel mérgezték meg – ezt vetették be Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerzőezredes és a lánya ellen is két éve az angliai Salisburyben. A német szövetségi kormány hétfőn közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is novicsokot mutattak ki Alekszej Navalnij mintáiban.

Oroszország tagad

A német sajtó szerint a német kormány biztosra veszi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb kritikusát az orosz titkosszolgálatok akarták megölni. Éppen ezért Berlinbe érkezése óta fegyveresek vigyáznak rá, a múlt héten meg is erősítették a védelmét a Der Spiegel szerint, mert újabb támadástól tartanak.

Moszkva közben bizonyítékot követel a német féltől, és azt állítja, hogy az orosz vizsgálatok során nem találtak mérget Navalnij szervezetében.

Az oroszok titkolóznak, de azért sokat tudni a Navalnijt megmérgező novicsokról

A hidegháborús fegyverkezési verseny idején a Szovjetunió fejlesztette ki, és Oroszország finomította tovább a novicsok idegmérget, amelyről Moszkva az erre vonatkozó, általa aláírt nemzetközi szerződés ellenére sem mond semmit.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden Moszkvában azt nyilatkozta újságíróknak, hogy

Oroszország egész novicsokkészletét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) eljárásainak megfelelően és dokumentáltan megsemmisítették.

Ezért azt mondani, hogy Oroszország területén gyártanak még harci méreganyagokat, vagy hogy régi készleteket tárolnak belőlük, természetesen dezinformáció.”

Nariskin megismételte, hogy az orosz orvosok Omszkban alaposan, a legkorszerűbb eszközökkel vizsgálták meg Navalnijt, aki úgy repült el Oroszországból, hogy nem volt méreg a szervezetében. „Tény, hogy Alekszej Navalnij szervezetében abban a pillanatban, amikor felszállt Oroszország területéről, mérgező anyagok nem voltak. Ezzel kapcsolatban természetesen sok kérdésünk van a német félhez” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy az orosz főügyészség két alkalommal is (augusztus 27-én és szeptember 14-én) adatigényléssel fordult a német hatóságokhoz a Navalnij-ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Már nincs kómában Navalnij

Az orosz ellenzéki orvosai szerint arról még túl korai beszélni, hogy milyen hosszú távú hatásai lehetnek a mérgezésnek.

Magyar filmek miatt perelték a YouTube-ot, a bíróságon jött a meglepetés

Magyar filmek miatt perelték a YouTube-ot, a bíróságon jött a meglepetés

Meglátogatta Navalnijt a kórházban Angela Merkel

Meglátogatta Navalnijt a kórházban Angela Merkel

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni