szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz ellenzéki vezető már egyáltalán nem szorul gépi lélegeztetésre.

Tovább javult Alekszej Navalnij egészségi állapota – derül ki a berlini Charité Egyetemi Kórház közleményéből. A politikus, akit a német hadsereg vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriuma szerint a Novicsok nevű idegméreggel mérgeztek meg, már egyáltalán nem szorul gépi lélegeztetésre. Megkezdődött a mozgásának fejlesztése is, rövid időszakokra már a betegágyát is el tudja hagyni.

Navalnij augusztus 20-án került kórházba Omszkban, miután rosszul lett egy belföldi repülőjáraton. A hozzá közel állók már akkor arról beszéltek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusát megmérgezhették, az omszki orvosok azonban tagadták a mérgezés lehetőségét. Két nappal később adták ki a politikust, akit egy németországi civil szervezet szállított a berlini Charitéba, ahol hamarosan megállapították a mérgezés tényét.

Az oroszok titkolóznak, de azért sokat tudni a Navalnijt megmérgező novicsokról

A hidegháborús fegyverkezési verseny idején a Szovjetunió fejlesztette ki, és Oroszország finomította tovább a novicsok idegmérget, amelyről Moszkva az erre vonatkozó, általa aláírt nemzetközi szerződés ellenére sem mond semmit.

A politikust egy hete ébresztették fel a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, a gépi lélegeztetésről is akkor kezdték leszoktatni. Az orvosai figyelmeztettek: még mindig túl korai megbecsülni, hogy a súlyos mérgezés, amit elszenvedett, milyen hosszú távú következményekkel jár majd.

A múlt hét végén azt írta róla a Der Spiegel, hogy az állapota folyamatosan javul, már beszélni is tud, és nagyrészt emlékszik a vele történtekre. A lap szerint a hatóságok arról döntöttek, hogy megerősítik a politikus rendőri védelmét, mert attól tartanak, hogy újabb merényletet terveznek ellene.

A Navalnij elleni támadást Berlin a lehető leghatározottabban elítélte, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és egyeztet EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről.

Ugyancsak a Der Spiegel írt arról hétvégi számában, hogy a német hatóságok szerint a Kreml állhat a mérgezés hátterében. A támadók arra számíthattak, hogy Navalnij Szibériából Moszkva felé, út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropin nevű ellenméreggel kezdték meg kezelését.

A német szövetségi kormány hétfőn közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is Novicsokot mutattak ki Alekszej Navalnij mintáiban. Moszkva bizonyítékot követel a német féltől, és azt állítja, hogy az orosz vizsgálatok során nem találtak mérget Navalnij szervezetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Merkelen múlik, hogy megbüntetik-e Moszkvát a Navalnij-ügy miatt

Az eddig lavírozó Németország elhatározása kell ahhoz, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése miatt a Nyugat esetleg ismét szankciókkal sújtsa Putyin birodalmát. Az elszántságot gyöngítheti a konkrét bizonyíték hiánya és gazdasági érdekek, s Moszkváról leperegtek az eddigi szankciók.

Túl sok a fertőzött, korlátozzák a vírusteszteket Nagy-Britanniában

Túl sok a fertőzött, korlátozzák a vírusteszteket Nagy-Britanniában

Házi gyermekorvos: Kötelező maszkviseléssel az enyhe tünetekkel rendelkező, akár koronavírusos gyerekek is járhatnának iskolába

Házi gyermekorvos: Kötelező maszkviseléssel az enyhe tünetekkel rendelkező, akár koronavírusos gyerekek is járhatnának iskolába

Karanténlistára került Budapest Németországban

Karanténlistára került Budapest Németországban