szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romániában közel kétszer annyiszor vesznek mintát, Szerbiában és Ausztriában még többször.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nyár eleje óta Luxemburg a tesztelési rekorder lakosságarányosan nézve az Európai Unióban, a kicsit több mint hatszázezres lakosságú országban csaknem 650 mintavétel jut ezer lakosra, közölte az Euronews. A lista második helyezettje Dánia, itt 500 felé közelít ez az adat.

A portál szerint bár Magyarországon az utóbbi időszakban megnőtt a mintavételek száma, így is csak 55 tesztelés jut ezer lakosra. Ennél alacsonyabb arányban csak Horvátországban végeznek teszteket, de ott nem a tesztek, hanem a tesztelt emberek számát adják meg. Azaz tulajdonképpen Magyarország az utolsó a listán, bár van pár ország, ahonnan nincs hivatalos adat a tesztelésről.

Az Euronews azt írja, hogy Magyarország környékén Szerbia vezeti a tesztelési listát, Ausztriával versenyben. Míg előbbiben a tesztelt emberek száma a statisztika alapja, addig Ausztriában az elvégzett tesztek. A korábban említett Horvátországban és Ukrajnában tesztelnek kevesebbet lakosságarányosan a magyaroknál, ez utóbbiban messze a legalacsonyabb arányban tesztelik a lakosságot (40 körül van az ezer főre jutó tesztek száma).

A régióban a harmadik Románia, ahol ezer főre körülbelül 108 teszt jut, ez majdnem a kétszerese a magyar arányszámnak.

A WHO korábbi, májusban közölt kritériuma alapján, ha egy országban a pozitív tesztek aránya 5 százalék, vagy az alatt van, azt jelzi, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják.

Európában két országban van 10 felett ez az arány: Spanyolországban és Ukrajnában.

A régióban három országban van a WHO által kritikus pontnak jelölt 5 százalék felett ez az arány Csehországban (7%), Romániában (6%) és Magyarországon. Nyugat-Európában pedig Franciaországban (5,4%). Ausztriában és Horvátországban a legfrissebb közölt adatok szerint pedig majdnem 5 (4,9%)

Azokban az országokban ugyanis, ahol magas ez az arány, valószínűleg a fertőzöttek valós számának egy töredékét a regisztrált esetek száma. Ahol nő ez az arány azt sugallja, hogy a fertőzés gyorsabban terjed, mint amit a regisztrált új esetek számának emelkedése mutat. Magyarország esetében a hivatalosan közölt adatokból kiolvasottnál gyorsabban terjed most a járvány. Legutóbb egyébként áprilisban 6 napig volt 5 százalék feletti a pozitív tesztek aránya, április 16-án 6,3 % volt, ez volt eddig a legmagasabb arány, írja az Euronews.

A G7 azt írta, hogy azért van több teszt Magyarországon, mert több az új regisztrált fertőzött.

Szeptember elseje óta a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra 14 nap kötelező karantén vár. Mivel ez kiváltható két negatív teszttel, ez is közrejátszik a mintavételek számának a növekedésében az Euronews szerint.

A portál rámutat, hogy az elmúlt egy hónapban az Egyesült Királyságban, Németországban, majd Franciaországban is meghaladta az egymilliót a heti tesztek száma, ami még akkor is jelentősen nagyobb mennyiség, mint például a magyar, ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel népesebbek ezek az országok. Ha a francia példát vesszük, Magyarországon körülbelül heti százötvenezer tesztnek felelne meg az ottani mennyiség az Euronews számításai szerint.

A szomszédos Ausztriát az elmúlt négy hétben folyamatosan 80 ezer körüli a heti mintavétel száma. A járvány által egyik legjobban sújtott, szintén Magyarországgal azonos lélekszámú Belgiumban a múlt héten átlépte a kétszázezret a heti tesztek száma, a különutas járványkezeléséért sokat támadott kilencmilliós Svédországban az elmúlt két hétben több mint százezer tesztet végeztek, múlt héten már a százötvenezerhez közelített a szám, írja az Euronews.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat