szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább 11 civil is életét vesztette az összecsapásokban.

További 26 katona vesztette életét hétfőn este az azeri és az örmény erők közötti harcokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban – közölték a hírügynökségek a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

"A karabahi védelmi erők 26 katonája halt meg a harcokban" – idézte az AFP a helyi hatóságok által kiadott közleményt hozzáfűzve, hogy ezzel 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma az örmény és az azeri erők közötti harci cselekmények vasárnapi kiújulása óta. A francia hírügynökség azonban egy másik adatot is közölt, amely szerint

hétfő estig a halálozások mérlege 95-re nőtt, beleszámítva tizenegy civil halálát is, ez utóbbiak között kilenc az azeri, kettő pedig az örmény oldalon.

Hétfőn nehézfegyverek bevetésével folytatódtak a harcok az azeri és az örmény erők között a vitatott hovatartozású térségben. A szemben álló felek eltérő módon számoltak be a történekről. Azeri oldalról bejelentették, hogy az azeri hadsereg egységei az örmény erőktől elfoglalt magaslatokból és kedvező állásokból folytatták "ellentámadásukat", hogy megerősítsék az eddig elért katonai sikereiket. A védelmi minisztérium azt is állította, hogy az örmény fél komoly veszteségeket szenvedett.

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény-azeri háború

Bár a világ valamennyi hatalma az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazza, az Azerbajdzsán területébe ékelt, többségében örmények lakta Karabahban folytatódnak a vasárnap kezdődött súlyos örmény-azeri harcok. A jelek szerint a válságnak aligha lesz békés megoldása, már csak azért sem, mert közben egy új szereplő, Törökország is aktivizálja magát.

A hegyi-karabahi erők legalább 15 katonájuk halálát ismerték el az azeri erők elleni harcban, az örmény védelmi minisztérium pedig kétszáz karabahi sebesült katonáról is hírt adott. Az azeri védelmi tárca közölte, hogy az örmények a régió szomszédságában fekvő Terter települést ágyúzták. A külügyminisztérium szerint kifejezetten lakott területeket és polgári célpontokat támadtak, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

A két – egymással szomszédos – korábbi szovjetköztársaságnak régóta területi vitája van: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, elszakadva Azerbajdzsántól. Baku fegyverrel lépett fel a szakadárok ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, gyakran fegyveres konfliktusba keverednek egymással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Bár a világ valamennyi hatalma az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazza, az Azerbajdzsán területébe ékelt, többségében örmények lakta Karabahban folytatódnak a vasárnap kezdődött súlyos örmény–azeri harcok. A jelek szerint a válságnak aligha lesz békés megoldása, már csak azért sem, mert közben egy új szereplő, Törökország is aktivizálja magát.

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet