szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig több, mint egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt megtartották Donald Trump és Joe Biden első elnökjelölti vitáját.

Trump vs. Biden - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án rendezik az elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánusok és a demokraták előválasztásának eredménye alapján Donald Trump jelenlegi államfő kihívója Joe Biden, Delaware állam szenátora, Barack Obama korábbi alelnöke lesz. A kiélezett hangulatú kampányt és az elnökválasztás további fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az első elnökjelölti vitát tartották meg az amerikai elnökválasztás előtt. Arra, hogy megmérjék a közvélemény-kutatók, hogyan reagáltak az emberek a clevelandi vitára, még várni kell, mindenesetre az Ipsos megpróbálkozott a Twitteren mérni a közhangulatot: szerintük a vita első órájában Joe Biden pozitívabb értékelést kapott Donald Trump, az utolsó harminc percre viszont mindkettejük értékelése negatívba fordult. Igaz, náluk is sokkal rosszabb visszajelzéseket kapott a vita moderátora.

Nem csoda, hogy a vita egyik központi témája a koronavírus-járvány volt. Biden arról beszélt, hogy Trump még a tavasszal is azt mondta, nem fog nagy bajt okozni a vírus, Trump erre azt felelte, hogy februárban lezárta az amerikai határokat a Kínából érkezők elől. Biden szerint Trump nem elég okos ahhoz, hogy megbirkózzon a járvánnyal, mire Trump közölte Bidennel:

"Joe, benned szemernyi okosság sincs".

Előkerült a vitában Trump adóbevallásának ügye is - a The New York Times néhány napja írta meg, hogy Trump milyen trükkökkel kerülte ki az adófizetést évtizedeken át, 2016-ban és 2017-ben pedig csak évi 750 dollárt adózott. Trump a kérdésre, hogy mennyi adót fizetett, azt válaszolta, hogy milliókat, majd arról beszélt, hogy Barack Obama kormányának intézkedései tették lehetővé az adóoptimalizálást.

Az egyik legfontosabb pontja a másfél órának a végén jött el, amikor a két elnökjelölt megkapta a kérdést, elfogadja-e a választás eredményét akkor is, ha nem ő nyer. Biden erre igennel felelt, Trump azonban konkrét válasz helyett csak szavazásra buzdított.

A november 3-i választás előtt még két Trump-Biden vitát tartanak, a következőt október 15-én, a harmadikat pedig október 22-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Min dőlhet el, hogy Donald Trump elnök marad-e?

Káosz az egészségügyben, három és fél jó év után rettenetes, de újra javuló gazdasági teljesítmény, rendőri rasszizmus - bármelyik lehetne ezek közül egy választási kampány fő témája, de az Egyesült Államok most egyszerre kapta meg mindhármat. Az elnökválasztási kampány utolsó három hónapjára készülve átnéztük, miben reménykedhet Donald Trump, és mivel válthatja le őt Joe Biden.

Sztojcsev Iván Gazdaság

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Havi húszezer forintnak megfelelő adót fizetett Donald Trump, amikor elnök lett, a jogi és pénzügyi kiskapukat kihasználva pedig több százmillió dolláros nyereségeket titkolt el az adóhatóság elől - állítja a The New York Times. Azt korábban is lehetett sejteni, hogy az amerikai elnök adóügyeivel valami nincs rendben, most azonban egy élet adóelkerülési trükkjeit gyűjtötte össze a lap. Ha igazuk van, akkor Trump feje felett sötét felhők gyülekeznek: 2022-ig 421 millió dollárt követelhetnek tőle.

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége

Szurkolók tüntettek Prágában a meccsek betiltása ellen, vízágyúzás lett a vége

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?