szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár simán megnyerte a nyári választást Szerbia elnöke, ő felajánlotta az együttműködést a többi parlamentbe jutott pártnak. Ebből már most sem kér mindenki.

Az új szerb kormány megbízatása rövidebb lesz a vártnál, már most biztos, hogy nem fogja kitölteni a mandátumát – jelentette ki a június 21-i választásokat megnyerő Szerb Haladó Pártot (SNS) vezető Aleksandar Vucic államfő kedd este.

Hozzátette: a köztársasági elnöki választásokkal egy időben előrehozott parlamenti választást is fognak tartani, legkésőbb 2022. április 3-án.

Bár Vucic pártja a képviselői mandátumok háromnegyedét megszerezte, és nem lenne szüksége koalíciós partnerekre, mégis együtt kíván kormányozni más pártokkal is, így a következő másfél évben az SNS az összes parlamentbe bejutott párttal partnerségre lép, a kisebbségi pártok államtitkári szinten vesznek részt a kormányzásban. A kormányalakítási konzultációk során az albán kisebbség és az egyik bosnyák párt közölte, inkább ellenzékbe vonul, és nem kíván együtt kormányozni az SNS-szel.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nyári választáson több ellenzéki párt egyáltalán nem indult, ezzel jelezve, szerintük igazságtalan a választási rendszer.

Az új kormány fő feladata a lakosság egészségének megőrzése és az egészségügy helyzetének javítása, a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése, a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a reformok felgyorsítása és a gazdaság talpra állítása lesz – hangoztatta Vucic.

A választást az SNS elsöprő többséggel nyerte meg, a pártnak így 188 képviselője van a 250 fős belgrádi törvényhozásban. Ez 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges. A második helyen a balközép Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 32 mandátummal. A parlamentbe rajtuk kívül egyetlen szerb szereplő jutott be: Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listája 11 mandátumot szerezve.

A képviselőházban emellett négy nemzeti kisebbségi lista is helyet kapott. Az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhet be a parlamenti padsorokba. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi négy helyett kilenc képviselővel rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Kapott mostanában értesítést a Spotify-tól? Akkor az ön jelszavát is ellophatták

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre