szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ukrajna szerint Pótápi Árpád János kampányolni utazott el Kárpátaljára, a magyar külügyminisztérium szerint szó sincs erről.

A magyar külügy szerint nem tekinthető politikai beavatkozásnak, hogy Potápi Árpád János államtitkár arra buzdította Kárpátalján a magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre az önkormányzati választáson – írja a Szabad Európa.

Az ukrán külügy politikai agitációval vádolta Potápit és azzal, hogy kifejezetten a választás miatt utazott el Kárpátaljára, de a magyar külügy ezt sem tartja helytállónak: szerintük rendszeres látogatásai részeként látogatott ki ezúttal is a magyar kormány gazdaságfejlesztési, iskolafejlesztési, kulturális és egészségügyi programjai miatt, eközben viszont természetes, hogy szavazásra buzdította a helyieket.

“Azt pedig természetesnek tekintjük, hogy a magyar közösség tagjait a választáson való részvételre buzdítjuk, hogy legyen befolyásuk saját jövőjük, a közösségük, a lakóhelyük, otthonuk szempontjából fontos döntésekre, és ennek érdekében szavazatukkal is segítsék az erős magyar képviselet megteremtését a helyi és területi önkormányzatokban” – írta a Külügyminisztérium.

A választást október 25-én tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Riba István hvg360

A kárpátaljai magyar gimnazistákon nem sokat segített a diplomáciai hadviselés

Hiába vett vissza a korábbi évek harcias hangneméből a magyar külügyminisztérium, az új kijevi kormány sem akar változtatni az ukrán nyelvtörvényen, ami a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint súlyosan korlátozza a Kárpátalján élő magyar kisebbség jogát és végső soron a nemzeti kultúrája elsorvadásához vezet.

HVG hvg360

Kárpátaljaiak Magyarországon: ide-oda vándorlás a szegénység elől

A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy másfél évtized alatt 50 ezren települtek át Ukrajnából Magyarországra. Egy most készült tanulmány szerint azonban valójában csak 15 ezer kárpátaljai magyar távozott véglegesen a szülőföldjéről, a többiek inkább kétlaki életre rendezkedtek be a határ két oldalán, vagy eleve nem is magyar nemzetiségűek voltak.

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből