szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Donald Trump vezet, de nem mondhatjuk azt, hogy ő lesz az amerikai elnök. Még nem.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Mostanra jutott el az amerikai elnökválasztás oda, hogy lassan hajnalodni kezd Amerikában, és még nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, ki lesz a győztes. Ezen a ponton nehéznek tűnhet átlátni a választási matematikát, de valójában nem annyira bonyolult akkor sem, ha az ember nem szeretné percenként frissítgetni az eredményeket.

5+1 állam van, amire még figyelni kell. A +1 Nevada, ahol 79 százalékos feldolgozottságnál csak 25 ezer szavazattal vezet Joe Biden, de olyan körzetekből várunk még szavazatokat, ahol eddig ő állt jobban. A maradék öt közül négyben Trump vezet, egy döntetlen közeli, de rengeteg levélszavazatot csak most dolgoznak fel – és csak reménykedhetünk, hogy még ma. A különbségek óriásinak tűnnek, de a több százezer levélszavazat között nem irreális kétharmados vagy akár háromnegyedes Biden-fölényt sem várni. Tehát a különbség nagy, de nem behozhatatlan.

Így arra kell figyelni: ha ebből az öt államból Biden kettőben győz, akkor ő az elnök. Kivételt a Wisconsin–Észak-Karolina páros jelent, akkor még egyre lesz szükség. Ha négyben vagy mindben győz Trump, akkor ő marad hivatalban.

  • Michigan: 77 százalékos feldolgozottságnál 245 ezer szavazattal vezet Trump – 70 százaléknál még 300 ezer fölötti volt az előnye.
  • Wisconsin: 84 százalékos feldolgozottságnál Trump még 107 ezer szavazattal vezetett, majd elkezdtek beérkezni a városok levélszavazatai. 89 százalékos feldolgozottságnál így Biden átvette a vezetést, de csak 11 ezer szavazattal.
  • Pennsylvania: 74 százalékos feldolgozottságnál 678 ezer szavazattal vezet Trump. Itt 2 milliónál is több levélszavazatot kell összesíteni, és megint csak annyit lehet mondani: Biden ezek között nagy előnyben lesz, de nem tudjuk, elég nagyban-e ahhoz, hogy fordítson.
  • Georgia: 92 százalékos feldolgozottságnál 102 ezer szavazat Trump előnye. A maradék voksok nagy részét a demokrata többségű Atlantában és környékén számolják – sokat elmond, hogy 91 százalékos feldolgozottságnál még 120 ezerrel vezetett Trump.
  • Észak-Karolina: 95 százalékos feldolgozottságnál 77 ezer szavazattal vezet Trump. Ez a legkisebb előny az öt kérdőjeles állam közül, de itt van a legkevesebb olyan demográfiai eltérés, ami még nagyot mozdíthat a végeredményen.

Így állunk most. Ha egy olyan választás lenne az idei, amikor az eredmények nagyjából egyenletes eloszlásban érkeznek be, ennyi elég volna ahhoz, hogy Trumpot hirdessék ki elnöknek. Így is ő most már az esélyesebb, de egyelőre érdemes annyiban maradni: most nem tehetünk mást, mint hogy türelmesen kivárjuk, amíg lesz végeredmény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Melyik telefonért rajong leginkább a világ?

Melyik telefonért rajong leginkább a világ?