szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenleg a franciák 41 százaléka oltatná be magát. A hatóságok feladata lesz meggyőzni a többieket is az oltás fontosságáról, mivel az nem lesz kötelező.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Franciaországban jövő április és június között tervezik széles körben a lakosság koronavírus-elleni oltási kampányát, miután az év eleji első szakaszban a leginkább veszélyeztetetteknek tartja fenn a vakcinát – jelentette be kedden Emmanuel Macron. A francia elnök megerősítette, hogy nem lesz kötelező az oltás.

"Az első kampány nagyon célzott lesz az elsőgenerációs vakcinákkal" – részletezte az elnök –, amelyet egy második, "szélesebb körű és nagyobb közönséget érintő" kampány követ "valamikor április és június között". Az oltásnak azonnal nekikezdenek, amint az európai egészségügyi hatóságok engedélyezik az oltóanyagokat. Erre december végén, január elején kerülhet sor.

A francia elnök emlékeztetett arra, hogy a vakcina-adagokat az Európai Bizottság állapítja meg, és az elosztás a tagállamok között a lakosságarányos lesz, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki "kontraproduktív verseny". A vakcinákat egy európai stratégiai keretben gyártják le és osztják szét, de az oltási stratégiát már minden tagállam nemzeti szinten határozza meg.

A hatóságok szerint a mintegy 750 ezer, idősotthonban élő franciának és az ott dolgozó 100 ezer embernek kell elsőként megkapnia a vakcinát, mert ők azok, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt a legvalószínűbb, hogy kifejlődik a Covid-19 betegség súlyosabb formája. A koronavírus-fertőzésben elhunyt 52 ezer francia közül 16 ezren idősotthonok lakói voltak. 

A második fázisban az idősebb korosztályt kell beoltani az ajánlás szerint, először a 75 év felettieket, majd a 65 és 74 év közötti generáció tagjait, valamint az egészségügyi dolgozók közül a leginkább veszélyeztetetteket.

Utánuk következnek az 50 évnél idősebbek, valamint minden egészségügyi dolgozó, a negyedik lépcsőben pedig a járványnak kitett foglalkozásokban dolgozókat (zárt helyen vagy idegenekkel rendszeresen kapcsolatba kerülőket), a veszélyeztetett és a bizonytalan életkörülmények között élőket (pszichiátriai betegeket, hajléktalanokat, elítélteket) oltanák be a szakemberek, végül a lakosság fennmaradó részét.

A hatóságok feladata lesz a franciák többségét meggyőzni arról, hogy éljenek a nem kötelező oltás beadatásának lehetőségével. Az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent reprezentatív felmérése szerint jelenleg a franciák 41 százalékának áll szándékában beoltatni magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten