Tetszett a cikk?

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU több tisztje ellenzi az ország NATO-hoz való közeledését és részben a kárpátaljai magyarok elleni akciókkal próbálja megakadályozni Kijev euroatlanti integrációját – állítják ukrán elemzők. Egyikük, Dmitro Tuzsanszkij a HVG-nek is megerősítette, több jel utal arra, hogy az SZBU valóban „önjáróvá” vált.

Az utóbbi napokban több, aggodalomra okot adó esemény történt az Ukrajnához tartozó Kárpátalján: Az SZBU fegyveres nyomozói házkutatást tartottak több kárpátaljai magyar szervezet irodájában és megjelentek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMSKZ) élén álló Brenzovics László lakásán is. Közben felkerült az internetre egy magyarokat érintő halálos fenyegetés is, a határhoz közeli Szürtén pedig azért támadták a magyarokat, mert egy ugyancsak a világhálóra feltöltött videón a helyi önkormányzat tagjai a magyar himnuszt énekelték.

Az Evropejszka Pravda nevű híroldalon megjelent cikkben az  ukrán elemzők szerint az akciók mögött az SZBU azon tisztjei állhatnak, akik ellenzék Ukrajna NATO-hoz való közeledését és különféle akciókkal próbálnak meg akadályt gördíteni az integráció elé. Magyarország pedig alkalmas erre, hiszen Budapest már évek óta blokkolja Ukrajna NATO-közeledését, mert azukrán parlament olyan nyelvtörvényt fogadott el, amely korlátozza a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatási lehetőségeit.

A cikkírók szerint ez a botrány mesterségesen kreált, arra szolgál, hogy rontsa Ukrajna esélyeit a NATO tagság elnyerésére. A szerzők szerint tény, hogy az SZBU a kárpátaljai magyarok elleni akcióval újabb akadályokat gördített Kijev integrációs törekvései elé, hiszen az ügy napirendre került a katonai szövetség e heti külügyminiszteri találkozóján is. A konfliktus igazi nyerte azonban nem Magyarország, hanem Oroszország, amely nevező harmadikként figyeli az eseményeket és előveheti az ukrajnai nemzeti kisebbségek üldöztetéséről szóló kártyát.

Dmitro Tuzsanszkij a HVG-nek elmondta, érthetetlennek tűnik a kárpátaljai magyarok elleni fellépés, már csak azért is, mert az SZBU nemigen talált olyan bizonyítékokat, amelyek arra utaltak volna, hogy valóban létezne a kárpátaljai magyar szeparatizmus és ennek hétterében a KMKSZ állna. Tuzsanszkij szerint valószínű, hogy az akció mögött részben előléptetésre számító tisztek is állnak, ám úgy vélekedett, az akció árt Ukrajna nemzeti érdekeinek.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple

Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple