szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aljakszandr Lukasenka rendszere továbbra sem puhult fel, ők az első újságírók, akiket hosszú időre zárnak be.

Két-két év börtönbüntetést kapott az a két televíziós újságíró, akiknek mindössze annyi volt a bűnük, hogy tudósítottak a tavalyi tüntetésekről Belaruszban. Mint ismert Aljakszandr Lukasenka elnök olyan látványosan csalta el a választást, hogy százezrek vonultak az utcára Minszkben új választás kiírását, és a diktátor lemondását követelve. Lukasenka nem engedett, titokban iktatta be magát újra elnöknek, a tüntetéseket pedig brutálisan verte szét, a rendőrség ezrével vette őrizetbe a tüntetőket.

A 27 éves Katyerina Bakhvalova és a 23 éves Darija Csultszova tagadta a vádakat, amik szerint “a közvetítésükön keresztül tömeges eseményre vonzották az embereket”. A bíróság végül közrendet sértő csoportos akciók vezetéséért ítélte el a tévéseket - írja a Moscow Times.

A két újságíró lett az első, akiket hosszabb időre elítéltek a tüntetésekről készített beszámolók miatt, az belarusz ellenzék jelenleg külföldön lévő vezére, Szvetlana Tyihanovszkaja Telegramon írt bátorító üzenetet nekik : “Tudom, hogy hamarosan nem ketrecben fogunk élni. Elérjük az igazságot és a szabadságot, köszönhetően az újságíróknak” - állt az üzenetben.

A két elítélt a Lengyelországból sugárzó Belsat csatorna munkatársai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat