szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap szerint a hivatalos adatokkal szemben, amelyek eddig összesen 102 ezer áldozatról szólnak, csak tavaly több mint 300 ezres többlet halálozás volt az országban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Oroszországban sokkal többen haltak meg koronavírusban, mint amennyit a hivatalos statisztikákban elismernek, állítja a The New York Times helyszíni riportjában. A lap számításai szerint a hivatalos adatakkal szemben, amelyek eddig összesen 102 ezer áldozatról szólnak, csak tavaly több mint 300 ezres többlet halálozás volt az országban. A cikk nem állítja, hogy valamennyi eset a koronavírussal áll összefüggésben, de a lap szerint az nem igaz, amit az orosz vezetés állít, hogy jobban kezelték volna a járványt, mint az Egyesült Államok vagy Európa többi része.

A The New York Times statisztikája szerint Oroszországban 28 százalékkal haltak meg többen tavaly, mint korábban. Ezzel szemben szerintük az Egyesült Államokban 17 százalékkal, Franciaországban 12 százalékkal, Magyarországon 7 százalékkal haltak meg többen tavaly, mint a korábbi években átlagosan. A cikk szerzője Szamarában, Oroszország hatodik legnépesebb városában járt, amely egy viszonylag jó helyzetű régióban található. Mégis 10 596-cel többen haltak meg itt tavaly, mint 2019-ben, ami 25 százalékos ugrást jelent. A régió mégis csak 606 hivatalos koronavírusos halálesetet jelentett 2019-ben.

A cikk emlékeztet, hogy orosz tudósok kifejlesztették a Szputnyik V vakcinát, amelyet széles körben az egyik legjobbnak tartanak, de az oltást az orosz vezetés inkább geopolitikai célokra, semmint saját lakosságának immunizálására használja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!