szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az azeriek az örményektől zsákmányolt harci eszközöket mutattak be, és karikatúra-szerű viaszfigurákkal jelenítették meg az ellenséges katonákat.

Jerevánban különösen nagy felháborodást keltett, hogy Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök hétfőn meglátogatta a "Trófeák parkja" elnevezésű kiállítást Bakuban, és ott a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus során elesett örmény katonák harci sisakjaival a háttérben fényképezkedett.

A kiállításon egyébként a látogatók az örményektől zsákmányolt harci berendezéseket, fegyvereket is gépjárműveket láthatnak. Viaszfigurákat is kiállítottak, amelyek nevetséges karikatúraként ábrázolják az ellenséges katonákat. A kiállítás miatt Örményország "fajgyűlölettel" és "népirtó politikával" vádolta meg Azerbajdzsánt.

"Mindenki, aki ellátogat majd a Trófeák parkjába, meggyőződhet hadseregünk erejéről, eltökéltségünkről és arról, hogy milyen nehéz legyőzni bennünket" - mondta Aliyev egy videóban, amelyet internetes oldalára töltött fel.

Az örmény külügyminisztérium azonban felháborodásának adott hangot, közleményében elítélte "a háborús áldozatok, az eltűnt személyek, valamint a hadifoglyok emlékének nyilvános meggyalázását", amely Jereván szerint "családtagjaik emberi jogainak és méltóságának a lábbal tiprása" is egyben.

Az örmények nem az azeri túlerő, hanem az oroszok miatt vesztettek a karabahi háborúban

Eddig három győztese és egy vesztese van a karabahi harcoknak. A posztszovjet térségben több állam is akad, amely attól tart, hogy az azeri-örmény összecsapások tanulságai számukra is kedvezőtlen következményekkel járhatnak.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben tavaly szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

Ennek értelmében Moszkva mintegy békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Az azeri hadsereg a megállapodás szerint megtarthatja az enklávé déli részén visszafoglalt területeket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település - köztük több város - és számos magaslat került azeri ellenőrzés alá, Örményország pedig kénytelen volt visszaszolgáltassa a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!