szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nikai Tosihiro szerint nincs értelme megrendezni a játékokat, ha az ront a járványhelyzeten.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Amennyiben lehetetlenné válik a megrendezése, le kell fújni. Mi értelme az olimpiának, ha terjeszti a fertőzést?” – közölte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt főtitkára a TBS tévécsatornának adott interjúban. Nikai Tosihiro ugyan nem mondta ki, hogy szerinte törölni kellene a játékokat, nyilatkozata szöges ellentétben áll azzal, amit a japán kormány, a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kommunikál. Szerintük a tavalyról idén nyárra halasztott esemény a terveknek megfelelően, július 23-án megkeződik.

Arra a kérdésre, hogy a játékok törlése opció-e, Nikai úgy felelt: „hát persze”. Szavait azért kapta fel a világsajtó, mert ő a japán kormánypárt második embere, akinek jelentős szerepe volt Szuga Josihide miniszterelnök megválasztásában.

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

A koronavírus-fertőzés elleni vakcinát 868 embernek ajánlotta fel a Magyar Olimpiai Bizottság.

Nikai később magyarázatot fűzött a kijelentéseihez, jelezve, hogy a szervezőké a jog, hogy döntést hozzanak az esetleges lefújásról, a kormánypárt pedig továbbra is elkötelezett amellett, hogy a játékokat biztonságos módon megtartsák. „Amit mondtam, úgy értettem, hogy ha azt kérdezik tőlem, bármi áron megtartsuk-e az olimpiát, azt felelném: nem” – írta közleményében.

Azóta a kormány egyik meg nem nevezett magas rangú tisztviselője is reagált Nikai szavaira a Nikkei japán üzleti lapnak: azt mondta, „lehetetlen volna lefújni az olimpiát”. Az esemény megtartását ígérte „bármely lehetséges módon” Kono Taro oltásügyi miniszter is egy televíziós interjúban. Azt is hozzátette: lehetséges, hogy nemcsak a külföldi, hanem a hazai szurkolókat is kizárják a versenyekről.

A koronavírus-fertőzöttek száma egyre emelkedik, amióta márciusban véget ért az egész országra elrendelt veszélyhelyzet. Annak hatálya alatt szigorúbb járványügyi szabályok voltak érvényben, rövidebb ideig tarthattak nyitva az éttermek és bárok. Jelenleg Oszakában a legsúlyosabb a helyzet, ahonnan szerdán 1130 új esetet jelentettek – az összes újonnan azonosított fertőzött több mint negyedét. Az elmúlt napokban több prefektúrában és Tokióban ismét rendkívüli vészhelyzeti intézkedéseket vezettek be.

Nikai szavaival az országban rengetegen egyetértenek: a Kyodo hétfőn közzétett felmérése szerint a válaszadók 72 százaléka azt szeretné, ha törölnék, vagy még tovább halasztanák az olimpiát. Sokan attól tartanak, hogy a játékokra oda érkezők miatt tovább fokozódik a fertőzésszám, miközben az oltási program csak nagyon lassan halad: a 126,3 milliós lakosságnak mindössze 0,4 százaléka tekinthető védettnek, azaz kapta meg a második oltását is. Legalább egyszer 1,1 millióan vannak beoltva, többségük egészségügyi dolgozó, a 65 év felettiek oltása pedig csak hétfőn kezdődött el az országban eddig egyedül jóváhagyott Pfizer/BioNTech-vakcinával.

(The Guardian, insidethegames)

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!