szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy nap alatt közel 380 ezren fertőződtek meg az ázsiai országban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

India az utóbbi hetekben mély járványügyi válságba süllyedt.

Csütörtökön ismét világrekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma Indiában. A dél-ázsiai országban az elmúlt 24 órában 379 257 új esetet, illetve 3645 halálos áldozatot jegyeztek fel az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint. A halottak napi száma szerdán átlépte a 200 ezret, ez is szomorú rekordnak számít.

A holttestek elhamvasztásán dolgozók és a sírásók arról számoltak be, hogy éjt nappallá téve kell dolgozniuk, de sok áldozat maradványait parkokban, illetve parkolókban felállított létesítményekben tudják csak elhamvasztani. Az országban több helyen beteltek a kórházi ágyak, s nagy a hiány orvosi oxigénből is. Így a kormány egyre inkább nemzetközi támogatásra szorul, és számos ország már fel is ajánlotta a segítségét.

Tömegek próbálnak kétségbeesetten kórházi ágyat és oxigént szerezni beteg hozzátartozóiknak különböző módokon, például a közösségi médián és személyes kapcsolatokon keresztül.

Csütörtökön a Honda és a Suzuki japán autógyártó vállalat is bejelentette, hogy leállítják több indiai üzemüket, és a gyártási folyamatban - főleg a hegesztésnél - használt oxigénkészleteiket átengedik egészségügyi célokra.

Az oxigént életek mentésére kell fordítani"

 - mondta a Suzuki egyik illetékese.

A cég három gyáregységét állítja le ideiglenesen, és a termeléskiesés ellensúlyozására előre hozzák a szokásos nyári karbantartási üzemszünetet. A Honda négy indiai gyárában függeszti fel átmenetileg a termelést.

Múlt héten naponta legkevesebb 300 ezer volt az újonnan azonosított fertőzések száma. Az egészségügyi rendszer a második járványhullámban túlterheltté vált. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az előző héten világszerte regisztrált esetszám 38 százalékát Indiából jelentették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!