szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

India új világrekordot állított fel a legtöbb COVID-19 fertőzés számában egy nap alatt, miközben a miniszterelnök vasárnap minden állampolgárt védőoltásra és óvatosságra szólított fel. Az Egyesült Államok közölte, hogy mélyen aggódik az Indiában megnövekedett koronavírusos megbetegedések miatt, és sürgősen segélyt küld Indiába.

Indiában az elmúlt 24 órában 349 691-gyel emelkedett az esetek száma, ami már a negyedik egymást követő napon jelent rekordot, és a delhi kórházak és az ország kórházai elküldik a betegeket, miután elfogyott az orvosi oxigén és az ágyak - írja a Reuters.

"Bizakodóak voltunk, a lelkünk felfokozott volt, miután sikeresen kezeltük az első hullámot, de ez a vihar megrázta a nemzetet" - mondta Narendra Modi kormányfő egy rádióbeszédben.

©

Modi kormányát bírálatok érték, miszerint nem volt résen, megengedte a nagy vallási és politikai összejöveteleket, amikor Indiában napi 10 ezer alá zuhantak az esetek, és nem tervezte meg az egészségügyi rendszerek kiépítését.

A kórházak és az orvosok közleményeket adtak ki arról, hogy nem tudtak megbirkózni a betegek rohamával. Az emberek hordágyakat és oxigénpalackokat rendeztek a kórházak előtt, miközben kétségbeesetten könyörögtek a hatóságoknak, hogy fogadják be a betegeket - jelentették a Reuters fotósai. "Minden nap ugyanez a helyzet, két órára marad az oxigén, csak biztosítékokat kapunk a hatóságoktól" - mondta egy orvos a televízióban.

A Delhi külvárosában lévő Ghaziabad város egyik szikh temploma előtt az utca egy kórház sürgősségi osztályához hasonlított: tele volt olyan autókkal, amelyek COVID-19 betegeket szállítottak. A betegek levegőért kapkodtak, miközben kézben tartott oxigénpalackokra voltak rákötve.

Arvind Kejriwal, Delhi főminisztere egy héttel meghosszabbította a hétfőn lejáró zárlatot a fővárosban, hogy megpróbálja megfékezni a vírus terjedését, amely négypercenként egy ember halálát okozza.

Indiában a fertőzések száma 16,96 millió, a halálesetek száma pedig 192 311, miután az éjszaka folyamán 2767-en haltak meg - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. Csak az elmúlt hónapban a napi esetek száma nyolcszorosára, a halálozásoké pedig tízszeresére emelkedett. Egészségügyi szakértők szerint a halálesetek száma valószínűleg jóval magasabb.

Az 1,3 milliárd lakosú ország humanitárius katasztrófa szélén áll - figyelmeztetett Ashish Jha, a Brown Egyetem Közegészségügyi Iskolájának dékánja a Washington Postban szombaton megjelent véleménycikkében.

Az Egyesült Államokat bírálatok érték Indiában az oltóanyagok nyersanyagainak a védelmi termelési törvényen keresztül bevezetett exportellenőrzése és a kapcsolódó februári exportembargó miatt. Az indiai Szérum Intézet (SII), a világ legnagyobb vakcinagyártója ebben a hónapban sürgette Joe Biden amerikai elnököt, hogy oldja fel a nyersanyagok amerikai exportjára vonatkozó embargót, amely károsítja az AstraZeneca oltások gyártását. Mások, mint például Raja Krishnamoorthi amerikai kongresszusi képviselő, sürgette a Biden-kormányzatot, hogy adjon ki fel nem használt vakcinákat Indiának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!