szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évszázados hagyományt gondoltak újra a PET Kupa szervezői. A céljuk az, hogy jó példát mutassanak más országoknak is a hulladék helybeni hasznosítására.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A megszokott fenyőfa helyett egészen új anyagból, tiszai műanyag hulladékból préselt műanyag deszkákkal készítettek ladikot a PET Kupa szervezői. A főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka.

A tiszai plasztikladik évszázados hagyományt követ: a tiszai ladik autentikus, hazai, fából készült kishajó. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Jól viseli, ha felállnak benne, sem mozgás, sem teher miatt nem billeg könnyen. Akár egy evezővel is meghajtható, kormányozható, sőt, fartükrére erősített motorral ideális folyami motorcsónak válik belőle. A modern anyagot, az újrahasznosított műanyag pallókat egy mártélyi ladikkészítő mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet.

„Azért nem öntjük ki, vagy fröccsöntjük a ladikot, mert nem szeretnénk, ha egy olyan ősi mesterség, mint a tiszai hajóépítés, teljesen veszendőbe menne. Ezt az újszerű, időtálló anyagot, a műanyag deszkát a szakemberek a megszokott eszközeikkel meg tudják munkálni, és a ladiképítés hagyománya ebben a formában is tovább élhet” – nyilatkozott a hagyomány folytatásáról Molnár Attila Dávid a PET Kupa társalapítója, a Plasztik Ladik ötletgazdája.

©

A PET Kupa mára több mint 70 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát, melynek több mint fele a különféle hasznosítási módoknak – és az aprólékos válogatásnak – köszönhetően visszajutott a körforgásba. A PET Kupa stábja és az őket segítő szakmai partnerek folyamatosan fejlesztik innovatív megoldásaikat, hogy az összegyűjtött hulladék jó példaként, a vízhez és a Tiszához köthető termékeken keresztül vigye üzenetét az értékteremtő hulladékgazdálkodásnak.

A ladik nem titkolt célja, hogy a felvízi országoknak mutasson jó példát a hulladékgyűjtésre, és -hasznosításra, remélve, hogy a közeljövőben megoldódik a tiszai hulladékprobléma, és kiépül a szükséges infrastruktúra a Tisza-vízgyűjtő teljes területén, szó szerint helyén kezelve a lakossági és ipari hulladékokat.

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Először nyert olyan ló a brit-ír lóversenyek történetében, aminek 1 a 300-hoz esélyt adtak erre

Übermodern lesz az új Mercedes S-osztály utastere

Übermodern lesz az új Mercedes S-osztály utastere