szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pamut alapját is adó gyapot színezése rendkívül környezetszennyező, ausztrál kutatók azonban rájöttek, hogyan termeszthetünk színes gyapotot.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A gyapot – és így a pamut – alapállapotában fehér, így a legtöbb esetben színezik. Ausztrál kutatók azonban kidolgoztak egy olyan génmódosító eljárást, amivel elérik, hogy színes gyapot nőjön – számolt be a felfedezésről az ABC.net.

A tudósok megfejtették a gyapot molekuláris színkódját, így hozzáadott génekkel tudnak rajta változtatni. A színezést egyébként természetes növényi szövetek segítségével érik el az aranyló narancssárgától egészen a sötét liláig. A génmódosított gyapoton pedig néhány hónap elteltével már megjelenik a színes pamutpamacs.

Míg maga a pamut természetes, lebomló, megújuló és újrahasznosítható, ahhoz, hogy színes legyen, szennyező eljárásokra van szükség, ami nemcsak a környezetre, de a pamuttal dolgozókra is káros. A tudósok reményei szerint az új megoldás segít abban, hogy ne kelljen környezetszennyező vegyi anyagokkal színezni a pamutot és a további terveik között szerepel, hogy olyan gyapotot alkossanak meg, amelyekből gyűrődésmentes alapanyag készíthető és helyettesíteni tudná a szintetikus szöveteket.

hvg.hu Zhvg

Összedolgozik a Google és a WWF

A felelős beszerzéssel kapcsolatos döntéseket szeretnék támogatni az új kezdeményezéssel és nagyobb átláthatóságot remélnek a beszerzési láncban.

Dobos Emese hvg360

El ne higgye, hogy egy 2000 forintos póló fenntartható lehet

Baktériummal színezett anyagok, bambuszszövet, újrahasznosított poliészter, vegán bőr és társaik: a Föld és a környezetszennyező divatipar mentsvárai – legalábbis a közvélemény és az ezeket használó divatmárkák szerint. De vajon mennyire törekszik zöldülésre a textilgyártás?

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól